BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország migrációs politikát változtat: Donald Tusk új stratégiát terjeszt elő

A menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése lesz az új stratégia alapja. Donald Tusk elmondta: az államnak százszázalékos ellenőrzést kell szereznie afelett, hogy ki utazhat be Lengyelországba.

A lengyel kormány kedden új migrációs stratégiát terjeszt elő, melynek egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése lesz – jelentette be a vezető lengyel kormányerő, a Polgári Koalíció (KO) szombati konvencióján Donald Tusk miniszterelnök. A kormányfő hangsúlyozta: az államnak százszázalékos ellenőrzést kell szereznie afelett, hogy ki utazhat be Lengyelországba. 

Lengyelország migrációs politikát változtat: Donald Tusk új stratégiát terjeszt elő
Lengyelország migrációs politikát változtat: Donald Tusk új stratégiát terjeszt elő / Fotó: AFP

A kormány követelni fogja Európában a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztésének elfogadását, mert „köztudott, hogyan él vissza Lukasenka és Putyin (fehérorosz és orosz elnök), az embercsempészek és az emberkereskedők ezzel a joggal, hogyan használják ki éppen a menedékjog lényegével szemben” – mondta.

Nem fogadunk el, és nem vezetünk be egyetlen európai, uniós elgondolást sem, ha megbizonyosodunk arról, hogy a biztonságunkat érinti. Az állam azért van, hogy Lengyelországba olyanok jussanak be, akik becsülettel akarnak dolgozni, adót fizetni, integrálódni a lengyel társadalomba, és megfelelő oktatási intézményekben tanulni

– ígérte.

Azt állította, az előző, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette kormány politikájának következménye, hogy „Lengyelországot illegális migrációs hullám öntötte el. A minimumra fogjuk korlátozni az illegális bevándorlást Lengyelországban” – jelentette ki.

A vezető lengyel kormányerő konvencióján Tusk megvonta a tavaly októberi parlamenti választás óta eltelt egy év mérlegét. Mint mondta, „Lengyelország visszakapta Európát, és Európa Lengyelországot”. Lengyelország ezzel visszanyert több milliárd zlotyt. Tusk szerint a jelenlegi kormány hatékonyabb munkát végzett, és többet ért el az elmúlt nyolc hónap alatt, mint a PiS kormányzásának nyolc éve alatt.

Lengyelország is elismerte, hogy rengeteg orosz érkezett hozzájuk

Több mint 1800 orosz lépett be Lengyelország területére az orosz–ukrán háború kitörése óta – közölte a lengyel számvevőszék (NIK) vezetője. A hivatal csütörtökön tette közzé megállapításait a lengyel külügyminisztérium 2018-tól 2024-ig tartó időszakát vizsgálva, a számvevőszék számos szabálytalanságot talált.

A számvevőszék vezetője megvizsgálta az előző varsói kormány Business Harbour programját, amely arra ösztönözte a szakembereket és a vállalatokat, hogy költözzenek Lengyelországba, de Donald Tusk új lengyel miniszterelnök kormánya az év elején törölte a programot. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.