BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NATO exercise Quadriga 2024 litván drón

Drónokkal vadászna a csempészléggömbökre a litván hadsereg

A meteorológiai léggömbök cigarettacsempészetre történő használata Fehéroroszország felől nem új jelenség. Az ukrajnai háború kirobbanása óta azonban egyre gyakrabban sértik meg a litván légteret, a védelmi minisztérium pedig attól tart, hogy Minszk ezeket katonai célokra is bevetheti.

Litvánia drónokkal akar fellépni a Fehéroroszország felől érkező, csempészárukat szállító léggömbök ellen, amelyek száma az elmúlt hónapokban megsokszorozódott - közölte hétfőn Laurynas Kasciunas litván védelmi miniszter.

NATO exercise Quadriga 2024 litván drón
A litván hadsereg drónokkal vadászná le a fehérorosz csempészlufikat / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A múlt héten a balti állam területén található katonai támaszpontokon két nap során meteorológiai léggömbök értek földet, amelyekhez egy műanyag fóliába csomagolt, csempészcigarettákkal teli kisebb doboz volt erősítve. Hasonló incidens történt szeptember végén a vilniusi repülőtéren is, ami nyilvános vitát váltott ki Litvániában. Ezek Fehéroroszországból érkeztek.

A tárcavezető szerint ezek ellen a litván hadsereg drónokat vetne be, amelyek felderítenék, szükség esetén pedig földre kényszerítenék a csempészléggömböket.

Katonai szempontból ezek egyelőre ártalmatlannak számítanak, s bár a határőrség bármikor földre kényszeríthetné ezeket, a hatóság egyelőre nem rendelkezik sem az ehhez szükséges felszereléssel, sem pedig felhatalmazással. Emiatt jelenleg vita folyik a megfelelő törvénymódosításokról is.

Egyes politikusok ráadásul úgy vélik, hogy a csempészléggömbök rávilágítanak a hézagokra az ország légvédelmében, egy drónflotta bevezetése pedig fontos lépcső lenne a litván védelmi képességek kibővítésében.

A meteorológiai léggömbök cigarettacsempészetre történő használata Fehéroroszország felől nem új jelenség, bár a szárazföldi határ szigorúbb ellenőrzése miatt jelentősen megugrott az ilyen esetek száma.

Csak a múlt hónapban a litván határőrség közlése szerint mintegy 250 ilyen csempészléggömb hatolt be illegálisan Litvánia légterébe. Tavaly mindössze három hasonló esetet regisztráltak, az azt megelőző évben viszont egyet sem.

Ukrán beszivárgó ügynököket fogtak el az oroszok a litván határon

Őrizetbe vettek az oroszok ukrán katonai hírszerző ügynököket, akik az orosz–litván határról próbáltak információkat gyűjteni, hogy behatoljanak Oroszországba. A kémek egy kiskorút is el akartak rabolni orosz területről, akinek az apja az Ukrán Védelmi Minisztériumnak dolgozik.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.