BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb vármegyékben ütötte fel a fejét a madárinfluenza

A Nébih már Fejér és Hajdú-Bihar vármegyében is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét.

Fejér és Hajdú-Bihar vármegyékben is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állományok felszámolása folyamatban van. A járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos.

FRANCE - AVIAN INFLUENZA, 2ND DUCK VACCINATION CAMPAIGN LAUNCHED, Újabb vármegyékben ütötte fel a fejét a madárinfluenza
Újabb vármegyékben ütötte fel a fejét a madárinfluenza / Fotó: Hans Lucas via AFP

A Fejér vármegyei Mezőfalva és a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánás településen azonosította a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma. A 17 ezer állatot számláló májhasznú kacsatelepen az idegrendszeri tünetek, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése, valamint a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja – tájékoztatott a Nébih. 

A 23 570 példányt tartó tenyészkacsatelepen a takarmány- és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés csökkenése miatt gyanakodtak  a betegségre.

Az érintett állományok felszámolása jelenleg is zajlik. A hatóság a gazdaságok körül kijelölte a 3 kilométer sugarú védőkörzeteket és a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzeteket. A Nébih továbbra is szeretné kérni az állattartók együttműködését a fokozott járványvédelmi fegyelem fenntartásában. Tekintettel arra, hogy az országban elszórtan jelent meg a betegség, ezért a vadon élő madarak szerepe valószínűsíthető a járvány terjesztésében. 

Az ország magas kockázatú területein kötelező a kereskedelmi célból tartott baromfik zártan tartása, valamint a nem kereskedelmi célból tartott baromfik zártan etetése és itatása. Az ország többi területén pedig kötelező a baromfik zártan etetése és itatása. 

A takarmányt és az alomanyagot minden esetben zárt helyen kell tárolni.

Alig néhány nappal az első vadmadáresetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A Békés vármegyei 25 ezres pecsenyekacsa-állomány felszámolása folyamatban van. Az, hogy milyen súlyossá válik a madárinfluenza-járvány, nagymértékben függ az állattartói fegyelmezettségtől, a járványvédelmi előírások folyamatos és következetes betartásától.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.