BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRANCE-NORTHERN-LIGHTS-COUNTRYSIDE geomágneses vihar

Napkitörés: rekordméretű geomágneses vihar érte el Európát

A napkitörés okozta jelenség miatt a déli országokban is láthatóvá válhat a sarki fény. A geomágneses vihar azonban súlyos károkat okozhat az elektronikus és kommunikációs rendszerekben, amely több milliárd dollárba is kerülhet az üzemeltetőknek.

Még mindig érezhetőek a hatásai annak a geomágneses viharnak, amely pénteken negyed 6-kor érte el a Földet, s bár ennek köszönhetően a kora esti órákban akár csodálatos fényjátékoknak is tanúi lehetünk az égen, a maximális szintet elérő jelenség súlyos károkat okozhat elektronikai eszközeinkben.

FRANCE-NORTHERN-LIGHTS-COUNTRYSIDE geomágneses vihar
Rekordméretű geomágneses vihar érte el Európát, Magyarországon is látható lesz a sarki fény / Fotó: Hans Lucas via AFP

A vihar az erejét illetően is meghaladta az előrejelzéseket : az amerikai NOAA űridőjárás-előrejelző központja eredetileg G4-es osztályúnak, az egytől ötig terjedő skálán a második legintenzívebbnek feltételezte, de úgy tűnik, hogy a vihar elérte a maximális szintet.

A németországi Göttingeni Egyetem Geofizikai Intézetének mérései szerint a most tapasztalható vihar akár az eddigi skálát is maga mögött hagyhatta. Történelmi jelenségnek lehetünk tanúi

– nyilatkozta az ANSA olasz napilapnak Mauro Messerotti, a Trieszti Egyetem űrmeteorológiai professzora. A geomágneses vihar okozta sarki fényt jelenleg a legtisztábban Dél-Olaszországban és Szicíliában lehet látni.

Egyelőre lehetetlen megmondani, hogy az esemény mikor ér véget. Az előző ilyen napkitörés több mint 39 órán át tartott, és Messerotti szerint nem kizárt, hogy a mostani vihar is meghaladhatja a 24 órát.

Geomágneses viharok, a technológia gyilkosai

Bár csodálatos légköri jelenségeket okoz, a viharok brutális hatással lehetnek az elektromos eszközökre, a műholdaktól a számítógépekig – egy ilyen intenzitású napkitörés könnyen kisütheti a nemzetközi kommunikációs és pénzügyi rendszereket is.

Ennek komoly ára is van: a napviharok közvetlen és közvetett költségei globális szinten napi 38,4 milliárd euróra – 15,4 ezermilliárd forintra – is rúghatnak, ami főként az ellátási láncok zavaraiból ered.

Újra megzavarodnak a telefonok a hétvégén, jön a következő mágneses vihar

Májusban már tapasztalhattunk egy hatalmas napkitörést, melynek következtében komoly mágneses vihar érte el a Földet. Sokan nem tudják, de egy mágneses vihar komoly károkat okozhat, melyek akár több milliárd euróba is fájhatnak a technológiai vállalatoknak, műholdfenntartóknak.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.