BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Toy,Pink,Piggy,Bank,On,Work,Table,Of,Senior,Tenant,, önkéntes nyugdíjpénztár lakossági befektetés

Nyugdíjrendszer – sok kis lépés is elegendő a fenntarthatóságához

Egyre több nyugdíjas lesz, és egyre hosszabb a várható élettartam is Magyarországon – áll a GKI elemzésében.

A hosszútávú demográfiai folyamatok nemcsak az aktív korú népességre vannak hatással, hanem a majdani nyugdíjasokra is. Jelenleg Magyarországon 1 millió 998 ezer öregségi nyugdíjas van, s ez szám a következő években nagy mértékben nőni fog,  jelenleg egy öregségi nyugdíjas 16 nyugdíjas évre számíthat. Mivel az idő előrehaladtával javul a lakosság egészségügyi állapota, ezért a nyugdíjkorhatárt átlépők várható élettartama elérheti a 85 évet.

Ugyanakkor a nyugdíjkiadás nem csak a nyugdíjasok létszámából fakadóan emelkedik:  

az állam inflációval növeli a nyugdíjakat, valamint időnként nyugdíjprémiumot fizet, emiatt évi 1 százalékos reál nyugdíjemelkedéssel számolunk. Másrészt a jövendő nyugdíjasok között nő a magasabb iskolai végzettségűek aránya, akik az átlagnál jobban keresnek, s így a nyugdíjuk is magasabb lesz.

Toy,Pink,Piggy,Bank,On,Work,Table,Of,Senior,Tenant,, önkéntes nyugdíjpénztár lakossági befektetés
A nyugdíjak is emelkednek
Fotó: Shutterstock

Mit lehet szétosztani?


A nyugdíjrendszer finanszírozása két fő forrásból származik: a társadalombiztosítási járulékból (TB), valamint a szociális hozzájárulási adóból (Szocho). 2024-ben a

 költségvetési törvény a Szocho csaknem 90 százalékát, és a TB bő felét fordítja a nyugdíjkiadásra.  


A nyugdíjrendszer idén még fenntartható: 6019 milliárd forint a tervezett nyugdíjkiadás, míg a TB és Szocho nyugdíjra vonatkozó bevétele 6434 milliárd forintra nő várhatóan. 

A nyugdíjrendszer bevételei és kiadásait képező olló 2043-ra a másik irányba nyílik ki:  230 milliárd forintos rés fog keletkezni

 (amennyiben a jelenlegi szabályozás marad életben), amit valamilyen módon pótolni kell.

Emelések kellenek


Amennyiben a nyugdíjrendszeren belül keresünk megoldást, akkor a nyugdíjkorhatár emelése, vagy a TB és Szocho nagyobb mértéke lehet a megoldás: pl. 

a Szocho kulcs évi 0,15 százalékpontos, vagy a TB járulék évi 0,22 százalékpontos növelése kezelni képes a hiányt.

 Mivel a keresettömeg közel megduplázódik, ezért a központi költségvetés többlet adóbevételekhez jut egyéb formában (pl. SZJA, ÁFA stb.), s így nagyobb terhet képes viselni az időskori ellátásban.
Látható, hogy számos megoldás létezik a várható hiány időben való kezelésére. Ha ma kis lépésekben közelítünk a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának megteremtésére, akkor később nem kell majd drasztikus intézkedéseket hozni – áll a GKI elemzésében.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.