BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor Georgiában: a grúzok kezdeményezték a látogatást, a kormányfőt a legfontosabb miniszterek is elkísérik

A látogatást a georgiai miniszterelnök kezdeményezte és két napi tart majd. Brüsszel ugyanakkor igyekszik elhatárolódni a magyar kormányfőtől, akit a legfontosabb miniszterek is elkísérnek Tbiliszibe.

Nagy vihart kavart, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már hétfőn Georgiába látogat azt követően, hogy a szombati választáson győztes Georgiai Álom pártnak is gratulált az eredményhez, miközben a választás tisztaságát még sokan vitatják.

orbán viktor
Orbán Viktor nem egyedül utazik Georgiába / Fotó: AFP

Orbán Viktor látogatása két napig tart majd

Vasárnap este Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár újabb részleteket árult el a kétnaposra tervezett látogatásról az X-en. Ezek szerint Orbán Viktort a georgiai miniszterelnök, Irakli Kobakhidze hívta meg Tbiliszibe, sőt 

a kormányfővel tart Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mellett Nagy Márton nemzetgazdasági és Varga Mihály pénzügyminiszter is.

A látogatás során négyszemközti és nyitottabb megbeszélésekre is sor kerül, amit majd sajtótájékoztató is követ. Mindeközben az Európai Unió vezetői nem győzik hangsúlyozni, hogy Orbán annak ellenére nem Brüsszel képviselőjeként érkezik Tbiliszibe, hogy jelenleg Magyarország az unió soros elnöke – derül ki a Politico beszámolójából.

Szijjártó hétfőn arról írt, hogy a választás tisztaságát csak azért kérdőjelezik meg, mert nem a liberális mainstream által kívánatosnak tartott jelölt nyert. Ugyanakkor hazánk továbbra is hajlandó a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre Georgiával.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.