BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási pusztítást végzett a Milton hurrikán – egyre több a halott

Több mint 10 ezren dolgoznak a mentésben. Bár a hurrikán elhagyta Floridát, a veszélyek továbbra is fennállnak.

Legalább tíz halálos áldozatról érkezett jelentés a Milton hurrikán eredményeképp – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Alejandro Mayorkas amerikai belügyminiszter, aki szerint ugyan a hurrikán már elvonult, de a veszély még nem ért véget.

milton, hurrikán
A hurrikán úgy törte szét a házakat, mintha azok gyufából készültek volna/Fotó: AFP

A leszakadt áramvezetékek, az áradások, az ivóvíz hiánya és a törmelék most is halálos lehet. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a több mint 10 ezer szövetségi alkalmazott segíti a védekezést a Helene és a ilton hurrikánok után. Beszélt arról is, hogy a hatóságok képesek egyszerre több katasztrófával is szembenézi, de egyúttal felszólította a Kongresszust a katasztrófavédelmi források növelésére is – jelenti a Reuters.

A hurrikán annak ellenére követelt ennyi áldozatot, hogy 

a vihar az utolsó pillanatban megkímélte Tampa Bay-t a megjósolt katasztrófától 

Cathie Perkins, a katasztrófavédelem Pinellas megyei vezetője szerint, aki elmondta azt is, hogy sem halálos áldozatokról, sem sérültekről nem érkezett jelentés. 

A természet azért így is nagy erővel csapott le a térségben, hiszen mintegy 45 centi eső esett, és a megye lakosainak a háromnegyede maradt áram nélkül. Florida államban magyar idő szerint este 8 körül még mindig a háztartások közel harmada, több mint 3 millió háztartás volt áram nélkül a Poweroutage adatai szerint.

Joe Biden amerikai elnök pedig elmondta, hogy a segítség úton van, de arra kért mindenkit, hogy annak megérkezéséig maradjon védett helyen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.