BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A belügyminiszter szerint véget ért a rendőrháború és megállították az illegális migrációt

Szlovákia 30 éves létezése során most a legjobb a biztonsági szervek és a rendőrség együttműködése Matus Sutaj Estok szlovák szerint, aki többek között arról is beszélt, hogy országának sikerült megállítania az illegális migrációt. A szlovák belügyminiszter kijelentette: véget ért a rendőrháború.

A belügyminisztérium elmúlt egy évének legnagyobb sikere, hogy véget vetett a rendőrháborúnak és megállította az illegális migrációt – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Matus Sutaj Estok (Hlas) szlovák belügyminiszter.

Szlovákia, rendőrháború, illegális migráció, Matus Sutaj Estok
Matus Sutaj Estok (balra) szerint Szlovákia véget vetett a rendőrháborúnak és megállította az illegális migrációt / Fotó: AFP

„A rendőrségen belüli harcnak vége. Szlovákia 30 éves létezése során most a legjobb a biztonsági szervek, a Szlovák Információs Szolgálat, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Katonai Hírszerzés és a rendőrség együttműködése” – szögezte le Estok az Új Szó tudósítása szerint.

A második legnagyobb sikernek a tárcavezető az illegális migráció megállítását tartja. 

Amióta kormányon vagyunk, 95 százalékkal esett vissza az illegális migráció

– mutatott rá.

Kiemelte 

  • a rendőrségi állomány stabilizálása érdekében adott 5000 eurós támogatást, 
  • a rendőröknek nyújtott lakhatási hozzájárulás 100 euróval történő megemelését, mely
  • 2025-ben átlagban további 200 euróval nő.

A jövő évi feladatok között említette a miniszter további ügyfélközpontok átadását, a válságkezelés új koncepciójának kidolgozását, az önkéntes tűzoltószervezetek támogatását, és összességében a rendőrök munkakörülményeinek javítását.

Ezereurós minimálbér: a szlovákok a magyarok példáját követik

Szlovákiában 2026-tól a két évvel korábbi országos átlagbér 60 százalékára emelkedik a minimálbér. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 700 és az idei 750 eurót követően jövőre 816-ra nő. Erik Tomás munkaügyi miniszter szerint itt azonban nem állnak meg: 2026-ban 920, egy évre rá pedig 970 euróra kúszhat fel az összeg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.