BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
román választások

Fogalmuk sincs a románoknak, hogy kire szavazzanak az elnökválasztáson

A lakosság jelentős része még mindig nem tudja, hogy kire adja le a voksát. A november végén kezdődő román választás eredménye valószínűleg szoros lesz, a volt koalíciós partnerek fognak egymásnak feszülni.

A romániai választópolgárok több mint egyharmada nem tudja, kire fog szavazni az egy hónap múlva megrendezendő elnökválasztáson – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet kedden ismertetett a News.ro hírportál.

román választások
Szoros a verseny a román kormánykoalíciós partnerek között, de a radikális jobboldal sincs sokkal lemaradva / Fotó: AFP

Az Insomar-Avangarde által október 10–20. között telefonos módszerrel végzett, önerőből finanszírozott felmérésben megkérdezett polgárok 61 százaléka mondta, hogy tudja, kire fog voksolni, 36 százalékuk pedig még nem döntötte el, 3 százalékuk nem válaszolt. Ami a jelenlétet illeti: 

a megkérdezettek 65 százaléka biztosra ígérte részvételét, 24 százalékuk pedig azt mondta, hogy valószínűleg elmegy szavazni november 24-én, az elnökválasztás első fordulóján. 

A válaszolók mindössze 6 százaléka mondta azt, hogy valószínűleg nem, 3 százaléka pedig biztos nem keresi fel a szavazókört.

Az Insomar-Avangarde felmérésében

Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) kormányfő vezet 28 százalékkal,

aki eddigi koalíciós partnerével kerülhet szembe a második fordulóban, a jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető, 19 százalékos támogatottságot élvező Nicolae Ciuca házelnökkel. Őket 16 százalékos támogatottsággal követi a többi parlamenti párt által szélsőségesnek minősített Románok Egyesüléséért Szövetég (AUR) elnöke, George Simion.

A felmérésben Elena Lasconi, az ellenzéki Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elnöke a negyedik 13 százalékkal, a függetlenként induló Mircea Geoana volt NATO-főtitkárhelyettes ötödik 11 százalékkal, a szintén függetlenként induló Cristian Diaconescu volt külügyminiszer pedig hatodik 5 százalékkal.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor a felmérés szerint a voksok 4 százalékára számíthat.

Megosztott lesz a román parlament

Ami a képviselő-választást illeti, a PSD támogatottságát 31, a PNL-ét 22, az AUR-ét 16, az USR-ét pedig 14 százalékon mérték. Az Insomar-Avangarde felmérése szerint parlamenti képviselethez juthat még 5-5 százakkal az RMDSZ és a parlamenti botrányairól elhíresült Diana Sosoaca EP-képviselő SOS Romania pártja is.

Romániában december 1-jén rendeznek parlamenti választást. Az államelnök-választás első fordulóját november 24-én, második fordulóját pedig december 8-án tartják.

Romániai választások: véglegesítették az államfőjelöltek névsorát

Az elnökválasztás első fordulóját november 24-én rendezik. Az alkotmánybíróság azonban kizárta a többi párt által szélsőségesnek tartott SOS Románia elnökét, a botránykeltéseiről elhíresült Diana Sosoaca EP-képviselőt az elnökválasztásból.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.