BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
román választás

Romániai választások: véglegesítették az államfőjelöltek névsorát

Az elnökválasztás első fordulóját november 24-én rendezik. Az alkotmánybíróság azonban kizárta a többi párt által szélsőségesnek tartott SOS Románia elnökét, a botránykeltéseiről elhíresült Diana Sosoaca EP-képviselőt az elnökválasztásból.

Véglegessé vált az év végi romániai elnökválasztáson induló jelöltek listája: tíz párt jelöltje és négy független államelnökjelölt fog szerepelni a szavazólapon - közölte csütörtökön a központi választási bizottság (BEC).

román választás
Nyilvánosságra hozták a romániai elnökjelöltek névsorát / Fotó: AFP

A jelöltek szombaton éjfélig adhatták le a támogató aláírásokat a BEC-nél. A testület tíz jelentkező esetében állapította meg, hogy nem teljesülnek a jelöltség törvényes feltételei, majd az egyes jelölések befogadása, vagy elutasítása ellen benyújtott óvásokat is elbírálta. Az alkotmánybíróság kizárta a többi párt által szélsőségesnek tartott SOS Romania elnökét, a botránykeltéseiről elhíresült Diana Sosoaca EP-képviselőt az elnökválasztásból, arra hivatkozva, hogy 

nem lehet az alkotmányosság őre olyan tisztségviselő, aki az alkotmányos rend megsértésére uszít.

A BEC csütörtökön sorshúzással döntött arról, hogy milyen sorrendben szerepeljenek a versenyben maradt jeleltek a szavazólapon. A választási törvény értelmében az öt parlamenti párt jelöltje került az első öt helyre, mindegyik saját elnökét indítja az elnökválasztáson: a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Elena Lasconi, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) George Simion, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Marcel Ciolacu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Nicolae Ciuca, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig Kelemen Hunor számára szeretne államelnöki megbízatást szerezni.

A sorsolás révén közvetlenül a választási törvény által kiemelten kezelt parlamenti pártok felsorolt jelöltjei után, hatodikként került a szavazólapra a függetlenként induló Mircea Geoana, a NATO volt főtitkárhelyettese, aki a közvéleménykutatások többsége szerint az egyik legesélyesebb államfőjelölt.

A Jobboldal Ereje (FD) néven saját pártot alapító, de önálló frakcióval nem rendelkező Ludovic Orban volt liberális párti miniszterelnök a szavazólap 10. helyén szerepel, míg a függetlenként induló Ana Birchall volt igazságügyi miniszter a 7., Cristian Diaconescu volt külügyminiszer pedig a 12. a szavazólapon.

A romániai elnökválasztás első fordulóját november 24-én rendezik

Ha egyik jelölt sem kapja meg a névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint felének (csaknem 9 millió állampolgárnak) a támogatását, az államfői tisztség sorsa a két legjobban szereplő jelölt között dől el a december 8-án megrendezendő második fordulóban.

Az új elnök december 21-én kezdi meg ötéves mandátumát.

Drakula visszatért, és összefogott a román jobboldallal

A nacionalisták hatalmas győzelemre számítanak az uniós választásokon. Ebben pedig az is közrejátszhat, hogy kampányukban Európa leghíresebb „migránsellenes” uralkodója, a hírhedt Drakula is megjelent.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.