BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ausztria hajthatatlan: nem engednék be a románokat és a bolgárokat a Schengeni övezetbe

Az unióban az osztrákok egyedül maradtak, de a vétójog miatt ez elég is. Schengen teljes jogú tagjává válni – ezért küzd már régóta Románia és Bulgária.

Románia és Bulgária teljes jogú schengeni tagságának továbbra is Ausztria a legfőbb gátja, miután csütörtökön Gerhard Karner osztrák belügyminiszter uniós kollégáival való találkozása előtt ismét arról beszélt, hogy nem jött még el az ideje a két ország teljes jogú tagságának.

schengen
Ausztria továbbra is vétózza Románia csatlakozását a Schengeni övezethez a szárazföldön / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az osztrák politikus szerint az irány jó, de még nem értük el az út végét. A két ország légi és tengeri úton március óta része a schengeni övezetnek, ám a szárazföldi határokon még mindig van ellenőrzés, noha valószínűleg az a legfontosabb. A belépés gátja már csak Ausztria – jelenti az Adevarul című román lap.

Az uniós vezetők és a legtöbb tagállam is támogatja a románok és a bolgárok csatlakozását

Románia és Bulgária teljes jogú tagságát a Schengeni övezetben Ylva Johansson uniós belügyi biztos is támogatja, sőt szeretné, ha még mandátuma lejárta előtt sor kerülne rá. 

Johannsont az új bizottság beiktatását követően, decemberben vagy januárban pont a jelenlegi osztrák pénzügyminiszter, Magnus Brunner váltja a tervek szerint.

Johannson szerint a légi Schengen pozitív tapasztalatai is a határellenőrzések feloldása mellett szólnak. A román és bolgár schengeni tagságot támogatja Ursula von der Leyen bizottsági elnök, de az uniós soros elnökséget betöltve hazánk is a két ország mielőbbi felvétele mellett érvel. A csatlakozás menetrendjéhez azonban az uniós belügyminiszterek egyhangú támogatása szükséges.

Az osztrák vétó régóta rányomja a bélyegét a románok és az osztrákok viszonyára, már több diplomáciai csörte, de az osztrák cégek elleni bojkottfelhívás is keletkezett belőle.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.