BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Image,Of,The,Iranian,Flag,,Oil,Pump,Rig,And,Barrels irán szankció

Az iráni hadvezetésre is lecsap a brit szankciók ökle

A parancsnokok mellett az iráni űrügynökséget is célba vették. A szankciókat London azzal indokolta, hogy Izrael mellett Teherán Nyugat-Európa ellen is támadást tervez végrehajtani.

Szankciókkal sújtja a brit kormány az iráni hadvezetés legmagasabb rangú tagjait az Izrael ellen e hónap elején végrehajtott iráni rakétatámadás miatt.

Image,Of,The,Iranian,Flag,,Oil,Pump,Rig,And,Barrels irán szankció
Az iráni hadvezetésre is lecsap a brit szankciók ökle / Fotó: Shutterstock

A londoni külügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint a pénzügyi eszközök zárolásával és beutazási tilalommal járó büntetőintézkedések Abdolrahim Muszavira, az iráni hadsereg főparancsnokára, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács tagjára, Mohammad-Hosszein Dadraszra, Muszavi helyettesére, Hamid Vahedire, az iráni légierő főparancsnokára, Mohammad Kazemire, az iráni forradalmi gárda hírszerzési főnökére, Habibollah Szajjárira, az iráni fegyveres erők vezérkari főnökére és Ali-Mohammad Nainire, a forradalmi gárda szóvivőjére vonatkoznak.

Hasonló szankciókat jelentett be a brit kormány az első számú iráni rakétahajtómű-tervező konglomerátum, valamint az iráni állami űrügynökség ellen is.

Az űrügynökséget sújtó intézkedéseket a brit külügyminisztérium azzal indokolta, hogy ez a szervezet űreszközök felbocsátásához szükséges technológiák tervezésével foglalkozik, és ez a tevékenység is kötődik a ballisztikus rakéták kifejlesztéséhez.

Sir Keir Starmer brit miniszterelnök nem sokkal az Izrael ellen október 1-én végrehajtott iráni rakétatámadás után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy London megítélése szerint az akció nem önvédelmi cselekedet, hanem agresszió volt, és a közel-keleti konfliktus komoly mértékű eszkalációját jelentette.

A brit elhárítási és biztonsági szolgálat (MI5) vezérigazgatója múlt heti beszédében úgy fogalmazott, hogy Irán egymás után szövi a Nagy-Britannia elleni ellenséges akciók terveit is, amelyek száma az elmúlt két évben példátlan ütemben emelkedett.

Ken McCallum a terrorizmusellenes műveleti központ (CTOC) londoni székhelyén tartott beszámolójában közölte: 

2022 januárja óta az MI5 a rendőrséggel együttműködve húsz olyan, iráni támogatással tervezett támadás megakadályozására tett ellenlépéseket, amelyek potenciálisan halálos fenyegetést jelentettek brit állampolgárok és más nemzetiségű nagy-britanniai lakosok számára.

A londoni külügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint Nagy-Britannia eddig négyszáznál több különböző szankciót léptetett érvénybe Iránnal szemben, és folytatja együttműködését nemzetközi partnereivel annak érdekében, hogy Iránt elszámoltassák a térségi helyzet eszkalációját célzó magatartása és a globális biztonság aláásására irányuló kísérletei miatt.

Tovább szélesednek az Irán elleni EU-s szankciók

Az Európai Unió azért vetett ki Iránra szankciókat, mert katonai támogatást nyújt Oroszországnak az Ukrajnával vívott harcában. Irán ugyanis pilóta nélküli légi járművekkel járul hozzá az orosz hadsereg operációihoz.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.