BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tízmilliárd forintot csaltak ki a kiberbűnözők a magyaroktól egy év alatt

Egy-egy számla elleni támadásban a lakossági ügyfelektől közel 1,2 millió forintot loptak el a csalók.

Egymillió forintnyi utalásból 30 forintot szereznek meg a csalók, míg 1 millió forintnyi kártyás fizetésből 383 forintot – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 

Digital,Crime,By,An,Anonymous,Hacker, csalás
Egy év alatt 45 milliárd forintot loptak el a digitális bűnözők / Fotó: Shutterstock

A 2023 júniusát megelőző egy évben közel 44,5 milliárd forinttal rövidítették meg a lakossági és a vállalati ügyfeleket a csalók a bankkártyák, illetve a számlák ellen indított csalárd kísérletekben. 

Az ezt megelőző egy évben, 2022 júliusa és 2023 júniusa között az okozott kár még alig haladta meg a 20 milliárd forintot – mutat rá Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra, miért érezhetjük már mindennapos veszélynek a digitális térben kalózkodók jelenlétét.

Miközben a számlák elleni visszaélések mindössze 8 százaléka volt az idei év második negyedévében sikeres támadás, az ebben az időszakban realizált, az egy évvel korábbi összegnél közel negyedével magasabb összegű, 8,7 milliárd forintos kárértéknek több mint kétharmadát az átutalások során szerezték meg a csalók – emlékeztet a szakértő.

Egy-egy számla elleni támadásban a lakossági ügyfelektől közel 1,2 millió forintot loptak el a csalók. 

A bankkártya területen az egy visszaélésre jutó átlagkár ehhez képest aprópénznek tekinthető, hiszen 2024 második negyedévében is alig 53 ezer forint volt az átlagos bankkártyás kár.

Az idei év második negyedévében a 2,7 milliárd forintnyi bankkártyás kárnak 54 százalékát már az ügyfelek fizették, egy évvel korábban az ügyfélre terhelt kárösszeg csak az összes kár harmada volt. 

A károk ügyfélre terhelését épp az okozza, hogy számos esetben immár nemcsak a kártya adatainkat adjuk ki a csalóknak, de a megtévesztés áldozataként nem egy esetben bizony az erős ügyfélhitelesítést átengedjük vagy épp magunk végezzük el a csalók helyett – másfél éve negyedévente stabilan 10 ezer körül van az ilyen esetek száma. A BiztosDöntés.hu szakértője szerint az átutalásos károkban nincs változás, itt a 2024 áprilisa és júniusa közötti közel 6 milliárd forintos kárösszeg 83 százalékát kellett, hogy az ügyfelek fizessék.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.