BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több változást bejelentett a külügyminisztérium – Fürjes Balázs is nagykövet lett

Szijjártó Péter előterjesztésére többen is nagyköveti rangot kaptak. Új rendkívüli és meghatalmazott nagykövete lett Magyarországnak Varsóban.

A legfrissebb Magyar Közlönyből kiderült, hogy több rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang kiosztásáról is döntöttek. 

FÜRJES Balázs
Fotó: Illyés Tibor

A külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja 

a bizottságban betöltött megbízatásának idejére rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot kapott.

Fürjes 2018–2022 között a miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára volt, majd parlamenti államtitkára lett, amiről 2023-ban lemondott.

2022-ben lett a NOB a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságának a tagja, 2023-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjává választották, majd a NOB olimpiai program bizottságának lett a tagja.

Szijjártó Péter előterjesztésére Íjgyártó Bálint István rendkívüli és meghatalmazott nagykövet lett Varsóban. Íjgyártó 2010-től Magyarország moszkvai nagykövetsége vezetője volt, 2014-ig töltötte be az oroszországi nagyköveti posztot (Üzbegisztánban is akkreditálva), majd a külgazdasági és külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára lett. 2018–2023 között Íjgyártó Magyarország ukrajnai nagykövete volt. 2023-tól a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.

Továbbá szintén rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot kapott Balajthy Henrietta, aki beosztott diplomata volt 2017–2021 között Magyarország állandó NATO-képviseletében, majd 2021–2024  között Szijjártó Péter államtitkári kabinetfőnöke, később pedig biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.