BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbment a befagyasztott orosz vagyon fedezte uniós gigahitel, Ukrajna fellélegezhet

Hamarosan Ukrajna megkaphatja a G7 nyári találkozóján elfogadott támogatást. Az Európai Unió ugyanis áldását adta a hitelmechanizmus rá eső részére.

Megállapodtak a tagállamok Európai Uniós nagykövetei arról a 35 milliárd eurós, Ukrajnának szánt hitelről, mely mögött az orosz jegybank Európában befagyasztott eszközeinek a kamata áll fedezetként – tájékoztatott az uniós tanács szerdán. A kölcsön mellett elfogadtak egy olyan mechanizmust is, ami 45 milliárd euróig a törlesztésben is segíti Ukrajnát.

President Volodymyr Zelensky hosts EU chief Ursula von der Leyen for talks on Ukraine's energy infrastructure, hitel
Megkaphatja a befagyasztott orosz vagyonon alapuló hitelt Ukrajna/Fotó: AFP

Varga Mihály pénzügyminiszternek tehát igaza lett, amikor cáfolta az arról szóló sajtóhíreket, hogy a hitelt Magyarország meg kívánja vétózni. A pénzügyi támogatás célja Brüsszel szerint az, azonnali segítséget nyújtson Ukrajna sürgető finanszírozási szükségleteinek könnyítésére, amelyek az Ukrajna elleni orosz háború miatt súlyosbodtak.

A G7-es megoldás európai részéről van szó

A 35 milliárd eurós hitel az EU és a G7 által felajánlott, 45 milliárd euróig terjedő összegű pénzügyi támogatáshoz az uniós hozzájárulás. Az EU súlya azért ilyen nagy a hitel mögött, mert a befagyasztott orosz jegybanki eszközök túlnyomó többsége Európában található.

A tagállamok arról is megállapodtak, hogy amennyiben a javaslatot az Európai Parlament változtatások nélkül elfogadja, úgy arra a tagállami vezetőket tömörítő tanács is rá fog bólintani. A közlemény szerint a megállapodás lehetővé teszi, hogy 

a hitelek visszafizetését az uniós bankokban tárolt, majd szankciók keretében befagyasztott orosz pénzeszközök kamataiból származó bevételek biztosítsák. 

Ezeket a forrásokat, továbbá a tagállami felajánlásokat pénzügyi támogatásként juttatják el Ukrajnának, ezzel is segítve az országot a kölcsönök visszafizetésében.

Az EU bankjaiban mintegy 210 milliárd euró értékben fagyasztottak be orosz eszközöket, aminek éves hozamát évi 2,5-3 milliárd euróra becsülik. Ezek a rendkívüli bevételek nem minősülnek állami eszközöknek, és azokat még a befagyasztás végét követően sem kell az orosz központi bank rendelkezésére bocsátani.

A rendeletet az EP várhatóan a hónap második felében elfogadja, amit a tanács írásbeli eljárással hagyhat majd jóvá, így az már 2024-ben elérhetővé válhat és 2025-ben megkezdődhetnek a folyósítások is, legfeljebb 45 éves törlesztéssel. A rendelet végleges elfogadása utáni kihirdetését követő napon lép hatályba.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.