BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Trump Harris

Gigantikus összegeket költenek kampányra az amerikai elnökjelöltek

Kamala Harris sokkal jobban van eleresztve anyagilag, mint republikánus ellenfele. Holott Donald Trump már egymilliárd dollárt gyűjtött össze, mióta bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson – Elon Musk például 119 millió dollárral támogatta. A két jelölt kicsi több, mint két hét alatt 500 millió dollárt költött.

Az elnökválasztási verseny utolsó fordulójában Kamala Harris alelnök és Donald Trump volt elnök hatalmas összegeket kezdett költeni reklámra és a választókkal való kapcsolatfelvételre – ismerteti a New York Times (NYT) a csütörtökön benyújtott pénzügyi kimutatásokat. 

Trump Harris
Trump átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt, mégis Harris áll jobban anyagilag / Fotó: AFP

Harris és Trump, valamint támogató szervezeteik 16 nap alatt rendkívüli összeget, félmilliárd dollárt költöttek el kampánycélokra. A Harris- és a Trump-kampány együttesen mintegy 265 millió dollárt költött ez idő alatt, a fő Harris-párti szuper PAC, valamint a négy fő Trump-párti szuper PAC pedig további nagyjából 260 millió dollárt. (Az elnökjelölti kampányokhoz közvetlenül érkező támogatások mellett külön gyűjtenek politikai adományokat a szervezetileg független politikai akcióbizottságok [PAC], amelyek különböző politikai célok mentén alakulnak és állnak be a jelöltek mögé.)

Trump átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt

A most közzétettt kimutatások az október 1–16. közötti időszakról számolnak be – a november 5-én tartandó elnökválasztás előtt ez az utolsó ilyen kimutatás.

Harris 166 millió dollárt fordított kampánycélokra ebben a 16 napos időszakban, ami majdnem annyi, mint amennyit egész augusztusban költött. A kiadásokból a médiamegjelenések 130 millió dollárral részesedtek. Az NYT összesítése szerint a Harris-csapat október elejéig 182,6 millió dollárt gyűjtött össze. A Biden elnökjelöltsége idején kasszírozott támogatásokkal, plusz az egyéb szervezetek által gyűjtött pénzekkel együtt számolva a demokratáknál a kampánybüdzsé 1,8 milliárd dollár. 
Trump és szövetségesei a Harris által kasszírozott összeg mintegy felét, 92,1 millió dollárt gyűjtöttek össze a 16 napos időszak alatt. Az amerikai lap elemzése szerint ezzel 

a republikánusok átlépték az egymillárd dolláros határt – 2022 novembere óta, amikor Trump bejelentette, hogy újra indul az elnöki posztért. 

A pénz azonban gyorsan el is folyt. A Trump-csapat 100 millió dollárt költött a 16 napos időszakban, többet, mint júniusban, júliusban és augusztusban együttvéve. Ebből 88 millió dollárt fordítottak reklámra. Október második felében 36,2 millió dollárral rendelkeztek Trumpék, Harriséknál viszont ennek a háromszorosa, 119 millió dollár állt rendelkezésre. Így a demokrata jelölt a választási kampány finisében lényegesen jobb pénzügyi helyzetben van.

Napi hatmillió dollár

A demokraták pénzügyi előnye a szervezeti rendeszerben is megmutatkozik. A Republikánus Nemzeti Bizottság október 16-án 48 millió dollárral rendelkezett. A csatatérenállamokban, azokban az államokban, amelyekben a biztos pártválasztók száma alacsony, vagyis az ingadozó szavazók voksai aranyat érnek a végső elszámolásnál, a demokraták 23,8 millió dollárt utaltak át szervezeteiknek, 355 embert fizettek a kampány során. Ezzel szemben a Demokrata Nemzeti Bizottságnak körülbelül 30 millió dollárja volt, miután 44 millió dollárt utalt át szervezeteinek, és 740 embert alkalmazott.

A legnagyobb demokrata szuper PAC, a Future Forward a kampány finisére időzítette reklámvásárlásait. Szerdán például 82 millió dolláros gigareklámköltést jelentett be. A csoport 

október első felében 89 millió dollárt gyűjtött össze, vagyis naponta majdnem hatmillió dollárt. 

Dustin Moskovitz, a Facebook társalapítója 25 millió dollárt tett hozzá ebben az időszakban az alaphoz, a korábbi 13 millió dolláron felül, és ezzel ő lett a csoport legnagyobb nyilvánosságra hozott adományozója a ciklusban.

De a legnagyobb tényleges adományozó kiléte továbbra is rejtély. Október elején az összegyűjtött 89 millió dollárból 40 millió dollár a szuper PAC szövetségesek úgynevezett „sötétpénz-csoportjától” származott, amelynek adományozói titokban maradnak.

Musk 119 millió dollárt dobott be a republikánusoknak

A republikánusoknál október első felében Elon Musk vitte a prímet – 57 millió dollárt adományozott Trump kampánycsapatának. A világ egyik leggazdagabb embere október 1. és 16. között további 43,6 millió dollárt helyezett el szuper PAC-jában, az America PAC-ban, így összességében még amerikai léptékkel nézve is elképesztő összeggel, 119 milló dollárral támogatta a volt elnök kampányát. 

  • Musk így jelenleg a második legnagyobb adományozó, megelőzte 
  • Miriam Adelsont, a Las Vegas-i kaszinómágnást, s 
  • felzárkózott az első helyen lévő Timothy Mellon, a Mellon-bankárvagyon örököse mögé. 
  • Az ismertebb Trumpot támogató között ott van még Jan Koum, a WhatsApp társalapítója (ötmillió dollár), valamint 
  • Safra Catz, az Oracle vezérigazgatója – egymillió dollárral. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.