BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl sok diák tanulna Hollandiában: meglepő javaslattal vetne ennek gátat a kormány

Fontosak a nemzetközi kapcsolatok az oktatásban, de figyelembe kell venni Hollandia méretét is. A külföldi diákok miatt ugyanis nincs elég hely a diákszállókon, és az előadótermek is túlzsúfoltak.

A holland kormány korlátozná az angol nyelv használatát az egyetemeken, hogy csökkentse az országban tanuló cserediákok számát. Eppo Bruins oktatási miniszter a parlamentnek küldött levelében arról írt, hogy szeretné, ha ismét a holland lenne az alap a felsőoktatásban, ugyanis az elmúlt években tovább nőtt a külföldi diákok száma, ami a kollégiumi férőhelyek hiányát és túlzsúfolt előadótermeket hozott magával.

Amsterdam,,Netherlands,-,April,29,,2016:,Amsterdam,University,,One,Of, hollandia
A holland egyetemek túl népszerűek lettek / Fotó: Shutterstock

A kormány javaslata szeretné az angol nyelvű képzéseket az összes képzés harmadára szorítani. Hasonló javaslaton egyébként már az előző kormány is dolgozott, amit akkor azért kritizáltak, mert a javaslat a képzett munkaerő hiányához vezethet, főként a technológiai szektorban – idézi fel a Bloomberg. Bruins szerint, bár az oktatási migráció a gazdaság szempontjából fontos, a méretének arányosnak kell lennie azzal, amit Hollandia képes elviselni. Ráadásul 

A holland statisztikai hivatal egy tavalyi jelentése szerint közel 123 ezer külföldi diák tanul az ország egyetemein, az összes felsőoktatási hallgató 15 százaléka. A külföldiek több mint háromnegyede valamelyik másik európai országból érkezett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.