BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ursula von der Leyen váratlan helyszínen néz újra farkasszemet Orbán Viktorral

Az Európai Bizottság elnöke és a magyar miniszterelnök egy hete csapott össze kőkeményen Strasbourgban.

Először találkozhat egymással Ursula von der Leyen és Orbán Viktor azt követően, hogy szokatlanul durva és éles vitát folytattak egymással a múlt héten szerdán az Európai Parlamentben.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen váratlan helyszínen néz újra farkasszemet Orbán Viktorral / Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Orbán Viktor hétfőn Németországba látogatott. Mozgalmas nap vár rá a német fővárosban:

  • előbb Balkán-csúcstalálkozó,
  • utána megbeszélés Scholz kancellárral,
  • majd interjú.
  • Közben a magyar miniszterelnök más kétoldalú tárgyalásokat is folytat több állam vezetőjével.

Olaf Scholz hétfő délelőtt fogadta is a magyar kormányfőt a Berlini Folyamat tizedik csúcstalálkozóján. Kettejük tárgyalása vélhetően valamikor a délutáni órákban esedékes. Az már vasárnap kiderült, hogy Magyarországot a nyugat-balkáni befolyására és a magyar EU-elnökségre tekintettel hívták meg ismét a csúcstalálkozóra.

Ursula von der Leyen váratlan helyszínen néz újra farkasszemet Orbán Viktorral

A Berlini Folyamatot Németország 2014-ben indította útjára azzal a céllal, hogy az uniós bővítést is elősegítve megerősítsék a nyugat-balkáni régió országai közötti együttműködést, fenntartsák az integrációs folyamat dinamikáját, továbbá elejét vegyék a térségben erősödő euroszkepticizmusnak.

Egy fontos részlet azonban nem volt eddig ismert. A dpa és az AFP tudósításából derült ki ugyanis, hogy a csúcson a nyugat-balkáni államok képviselői mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vesz. 

Ez tehát azt jelenti, hogy a szintén jelen lévő Orbán Viktorral újra farkasszemet nézhet.

A két vezető kapcsolata eddig sem volt harmonikus a nyilvánosságban. Azonban a múlt hét szerdai események kifejezeten mélypontot jelentettek. Akkor számos szürreális pillanat játszódott le Strasbourgban, amikor az Európai Parlamentben meghallgatták Orbán Viktort. Furcsa volt látni, hogy Ursula von der Leyen az elvileg semleges Európai Bizottság elnökeként milyen élesen támadja a magyar miniszterelnököt, aki  nem maradt adós a válasszal.

Az Európai Bizottság elnöke szinte azonnal a magyar miniszterelnök fejére olvasta, hogy még mindig vannak olyanok, akik az ukrán háborúért nem Putyint teszik felelősség, hanem Ukrajna szabadságvágyát. „Hadd kérdezzem meg, a magyarokat okolják az ’56-os szovjet invázióért? Nincs olyan európai nyelv, amelyben a béke a megadással, a szuverenitás pedig a megszállással lenne azonos” – fogalmazott, majd leszögezte, hogy az EU továbbra is pénzzel és katonai felszereléssel támogatja Ukrajnát.

De itt nem állt meg, és változatlanul Magyarországot és a magyar kormányt ostorozta. Azt rótta fel, hogy elsodródik a belső európai piacról. Szerinte a magyar kabinet diszkriminálja az uniós cégeket, jobban adóztatja őket, exportmegszorításokat jelent be a semmiből, és önkényesen ellenőrzi, akadályozza őket, miközben egy szűk kört pedig segít. „Az egy főre vetített magyar GDP az összes szomszédos országéhoz képest lemaradt” – szúrt oda.

Azért is kikelt magából, mert Magyarország orosz kőolajat vásárol, amire egyébként az Európai Bizottságtól kapott engedélyt. Ezt most Ursula von der Leyen piszkos orosz üzemanyagnak nevezte, és miközben Európa diverzifikálja az energiaforrásait, Magyarország csak az alternatívákat keresi, hogyan tud továbbra is együttműködni az oroszokkal.  

Majd áttért a migrációra. Először is kijelentette, hogy a migrációs csomagot végre kell hajtani. Ezen a ponton már kifejezetten Orbán Viktorhoz szólt. „Miközben ön azt állítja, hogy védik az európai határokat, embercsempészeket engedtek szabadon a börtönökből. Ezzel éppen a problémát dobják át a határon. Ráadásul a magyar kormány orosz állampolgárokat hív be az EU-ba ellenőrzés nélkül. Ez az új magyar rendszer biztonsági kockázatot jelent. Ahogy az is, hogy engedélyt ad a kínai rendőrségnek, hogy eljárjon Magyarországon. Ez a kiskapu kinyitása a külső beavatkozás előtt” – sorolta a magyar belpolitikából már ismert vádakat Ursula von der Leyen.

A nagyjából egy órán át sorolt vádak után Orbán Viktor lehetőséget kapott, hogy reagáljon. Rögtön kifejezte, hogy Ursula von der Leyen beszéde mennyire meglepte. Szerencsétlennek tartja, amit csinált. Régebben ilyet sosem tett az Európai Bizottság elnöke, mivel a bizottság semleges testület, és éppen az a dolga, hogy őrködjön a semlegesség felett, és félretolja a politikai szempontokat. „De az elnök asszony most politikai fegyvert használt, amellyel a jobboldaliakat támadja” – vágott vissza.

A magyar miniszerelnök részletes válaszai, ahogyan tételesen megcáfolta Ursula von der Leyen vádjait, ebben a cikkben olvasható el. Arról pedig itt írunk, hogy Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában egyenesen úgy értelmezte a bizottsági elnök viselkedését, mint ami a bejelenése volt annak, hogy Brüsszel meg akarja buktatni a magyar kormányt.

Az nem valószínű – legalábbis eddig nem volt szó róla –, hogy a két politikus ma Berlinben újabb vitába keveredik, vagy esetleg kétoldalú tárgyalásra készülne. Az viszont majdnem biztos, hogy fognak egymással találkozni, ez pedig a történtek fényében nem ígérkezik feszültségmentesnek.

Lelepleződött a román gazdasági csoda: ezért „jár” Magyarország előtt – senki ne irigyelje őket

Egyszer és mindenkorra világossá vált, mi áll a „bezzeg Románia” szlogen hátterében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.