BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Űrverseny küszöbén állunk – elstartolt az idei Infotér Konferencia

Idén is megrendezik az infokommunikációs szektor egyik legfontosabb eseményét. A 15. Infotér Konferencia keretében először tartanak diskurzust az űripari ökoszisztéma fejlesztési lehetőségeiről. A rendezvény első napján felszólalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki szerint egy űrverseny küszöbén állunk.

Jelenünk és jövőnk legégetőbb technológiai és infokommunikációs kérdéseit vitatják meg október 15–17. között az informatikai szektor, a kormányzat, valamint a civil szféra képviselői Balatonfüreden. A 15. Infotér Konferencia kiemelt fókusza a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia, de foglalkoznak például a körforgásos gazdaság témakörével is – írja közleményében az Informatika a Társadalomért Egyesület.

 A 15. Infotér Konferencia keretében először tartanak diskurzust az űripari ökoszisztéma fejlesztési lehetőségeiről / Fotó: Space&Defense
 A 15. Infotér Konferencia keretében először tartanak diskurzust az űripari ökoszisztéma fejlesztési lehetőségeiről / Fotó: Space&Defense

Immár az űripar is szerepel az Infotér Konferencia programjai közt

Első körben az űrszektor kihívásait és lehetőségeit járják körbe a résztvevők Space&Defense tematikus napon. Biró Albert, az Informatika a Társadalomért Egyesület főtitkára kitért arra, hogy párbeszédet folytatnak a haderőfejlesztésről, az exportképesség fejlesztéséről az űrszektorban és a védelmi iparban, valamint a robotikai innovációkról a modern hadviselésben. „Nagy büszkeségünk, hogy idén először űripari ökoszisztéma-fejlesztésről szóló kerekasztal-beszélgetést szervezünk, melynek központi témája az űripari startupok és scaleupok fejlődésének támogatása a kelet-közép-európai régióban. Megvizsgáljuk, hogyan erősíthető a régió versenyképessége, mik az innovációkhoz szükséges finanszírozási források, stratégiák.”

Az Infotér Konferencia Space&Defense nulladik napján

foglalkoznak még többek között az űripari ökoszisztéma-fejlesztéssel, az XR technológia jövőjével a hadseregben, az exportképesség fejlesztésével az űrszektorban és a robotikai innovációkkal a modern hadviselésben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket kedden. A tárcavezető fontosnak tartja, hogy az eseményen hangsúlyt kapjanak a védelmi kérdések is, amit a következővel támasztott alá:

Egyre inkább felismerjük, hogy az űr kulcsfontosságú szerepet játszik a védelem és a nemzetbiztonság területén. Amikor Donald Trump elnök 2019-ben létrehozta az önálló űrhaderőt, sokan kétkedve fogadták, ugyanekkor azonban a NATO is hadszíntérré nyilvánította a világűrt.

A miniszter kiemelte, azóta egyértelmű, hogy egy új űrverseny küszöbén állunk, az űrtechnológia pedig nem csupán a felfedezéseink eszköze, hanem a modern hadseregek vezetési, irányítási, kommunikációs és hírszerzési képességeinek alapja is. 

Rodrigo Da Costa, az EUSPA (EU Agency for the Space Programme) ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy az űr fontos szerepet játszik az uniós polgárok mindennapi életében és biztonságában. Rengeteg szolgáltatáshoz szükséges űradat, így a kritikus infrastruktúrák is folyamatos megfigyelést igényelnek.

A HUNOR itthon tartja a fiatal tehetségeket

A rendezvényen felszólalt Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos is, aki a HUNOR program űrhajósjelöltjeinek képzési folyamatáról beszélt. Megemlítette, hogy „mára több mint száz szakember csatlakozott a kivételes folyamathoz. Van már például űrorvosunk, ilyen szakember Magyarországon korábban nem volt. A tudományos és technológiai eredményekkel a gazdasági potenciálunk és piaci kapacitásaink is nőttek. Az eredményekre egész Magyarország büszke lehet.”

 A 15. Infotér Konferencia keretében először tartanak diskurzust az űripari ökoszisztéma fejlesztési lehetőségeiről
Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos / Fotó: Space&Defense

Cserényi Gyula tartalék kutatóűrhajós és Kapu Tibor kutatóűrhajós jelenleg Houstonban tartózkodik, innen jelentkeznek majd be az Infotér Konferencia kedd esti kerekasztal-beszélgetésére, amelyen Farkas Bertalan, az eddigi egyetlen magyar űrhajós személyesen részt vesz. Ferencz Orsolya szerint az űrprogram egyik legfontosabb hozadéka, hogy felkeltette a magyar fiatalok érdeklődését a szektor iránt, és itthon tartja a tehetségeket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.