BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Smoke rises from the site of an Israeli airstrike that targeted a neighbourhood in Beirut's southern suburbs on October 8, 2024.  (Photo by Mohamed ABOUELENEN / AFP)

USA: vereséget szenvedne, ezért akar tűzszünetet a Hezbollah

Az Egyesült Államok szerint a Hezbollah azért támogatja a libanoni parlamenti elnök tűzszüneti felhívását, mert közeleg a veresége. Amerika ugyanakkor alapvetően diplomáciai megoldást szeretne az Izrael és a milícia közötti konfliktusra, így tárgyal a tűzszünetről.

A vereség határára került a Hezbollah – értékelte az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden a milícia támogatását a tűzszüneti felhívásra.

Smoke rises from the site of an Israeli airstrike that targeted a neighbourhood in Beirut's southern suburbs on October 8, 2024.  
tűzszünet
(Photo by Mohamed ABOUELENEN / AFP)
A Hezbollah tűzszünetet akar / Fotó: AFP

„A világ tűzszünetre szólított fel egy éven keresztül, amibe a Hezbollah nem egyezett bele, és most, hogy a Hezbollah meghátrálásra kényszerül és vereséget szenved, hirtelen hangnemet változtatott és tűzszünetet akar” – tette kontextusba Matthew Miller, aki hozzátette, hogy továbbra is diplomáciai megoldást szeretnének a konfliktus lezárására. Az amerikaiak közvetítőkön keresztül tárgyalnak ennek elérésére.

A tűzszünet és a Hezbollah

Naim Qassem, a Hezbollah helyettes vezetője órákkal korábban arról beszélt a televízióban, hogy a katonai képességeik nem sérültek és folyamatosan szorítják vissza az izraeli erőket Libanonban. A vezető ugyanakkor azt is elmondta, hogy támogatja a Hezbollah szövetségese, Nabih Berri libanoni parlamenti elnök tűzszünetre való felhívását – írja a Reuters.

Teljes a káosz a Hezbollahnál: elismerték, nincs vezetőjük, és lehet, nem is lesz

A Hezbollah hivatalosan is megerősítette, hogy Haszan Naszrallah halála óta vezető nélkül működik. Bár Naim Kasszem, a Hezbollah főtitkár-helyettese szerint dolgoznak az új vezér megválasztásán, a terrorszervezet egyre több parancsnokot veszít, kezd káoszba fulladni a működésük.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.