BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Súlyos vádak: a britek szerint az oroszok vegyi fegyvert is bevetettek Ukrajnában – újabb szankciók jönnek

Első világháborús harci gázt vetett be Oroszország a britek szerint. Az új szankciók a vegyi fegyverekkel is foglalkozó alakulatra és annak vezetőjére vonatkoznak, de két kutatóintézet is célkeresztbe került.

Újabb szankciókat jelentett be kedden a brit külügyminisztérium Oroszországgal szemben, mondván az orosz csapatok vegyi fegyvereket is bevetnek a csatatéren Ukrajnában.

Weapons,Of,Mass,Destruction.,Missiles,With,Warheads,,Stand,In,A, vegyi fegyver
A britek szerint az oroszok is elismerték, hogy használnak vegyi fegyvereket / Fotó: Shutterstock

Az új szankciók célpontja Igor Kirillov, az orosz radiológiai, vegyi és biológiai erők főnöke, és maga az alakulat is, valamint két, az orosz hadügyminisztérium alá tartozótudományos kutatóintézet.

A brit külügyi tárca közleménye szerint 

az orosz csapatok nyíltan beismerték a veszélyes vegyi anyagok használatát, 

valamint kiemelte az első világháborúból ismert, fulladást okozó kloropicrin nevű gáz bevetéséről szóló jelentéseket a Financial Times írása szerint.

David Lammy brit külügyminiszter leszögezte: Nagy-Britannia nem fogja tétlenül nézni, ahogy Putyin és maffiaállama semmibe veszi a nemzetközi jogot, közte a vegyi fegyverekről szóló konvenciót.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.