BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét a megkerülnék a magyar vétót Brüsszelben – Ukrajna támogatása a tét

Míg a magyar kormány mielőbbi békét szeretne, Brüsszel további forrásokkal támogatná Ukrajna védekezését. Brüsszel korábban Orbán Viktor miniszterelnök békemissziójától is elhatárolódott.

Ismét a magyar vétó megfúrásához keresik a kiskaput az Európai Unió döntéshozói, miután Budapest több mint hat milliárd eurónyi segély folyósítását blokkolja Ukrajna számára.

Daily Life In Brussels
General view of the European Quarter buildings in Brussels, Belgium, on September 30, 2024. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto) (Photo by Alberto Pezzali / NurPhoto / NurPhoto via AFP), vétó
Ismét a magyar vétó a főszereplő Brüsszelben / Fotó:  AFP

Ez lehet a brüsszeli megoldás a magyar vétó ellen

Többek között felmerült, hogy a tagállamok önkéntes befizetéseket tegyenek az Európai Békeeszközbe, ami lehetővé tenné, hogy a jövőben a befizetők döntsenek a kifizetésekről, a jelenlegi, egyhangúságot igénylő felhatalmazás helyett.

A magyar vétó több mint egy éve akadályozza az ukránok támogatását, ám nem világos, hogy mekkora a támogatottsága a vétó megkerülését célzó javaslatnak. A Bloomberg forrásai szerint 

a tagállamok EU-nagykövetei kedden tárgyalnak a részletekről. 

Orbán Viktor miniszterelnök közben egyre hangosabban ellenzi Ukrajna támogatását és kritikus hangok sorát váltotta ki az uniós vezetők körében, amikor a soros magyar uniós elnökség nyitányaként többek között Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott júliusi békemissziója során.

Az Európai Bizottság bosszúból több, a magyar elnökség által rendezett eseményre sem küldött vezető tisztviselőket. Ugyanakkor az ukránok támogatását ellehetetlenítő magyar vétók egyre több fejfájást okoznak Brüsszelben.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.