BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Vitézy Dávid

Vitézy Dávid: alapvetően kudarcos Lázár János teljesítménye

A fővárosi közlekedési helyzetről Vitézy Dávid azt mondta, hogy a legnagyobb problémák a külső kerületek és az agglomeráció közösségi közlekedésének versenyképesebbé tételében vannak.

Az M1-ben Vitézy Dávid, a Podmaniczky Mozgalom vezetője úgy fogalmazott, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszterrel vannak nézetkülönbségeik, és alapvetően kudarcos teljesítménynek tartja, amit közlekedési miniszterként elért. 

A MÁV rosszabb állapotban van, mint két évvel ezelőtt, és felmerült a HÉV-ek ritkítása is, amiről fővárosi képviselőként jelezte, hogy nem tud vele egyetérteni, és emiatt összehívta jövő hétfőre az illetékes fővárosi szakbizottságot is.

Vitézy Dávid
Fotó: Vitézy Dávid Sajtóiroda

Vitézy korábban posztolt arról, hogy újabb HÉV-ritkításokat tervez bevezetni az állam, erre Lázár azt írta: „Úgy látom, hogy néhány aberrált, belvárosi, libsi gyereknek megártott a túl sok szívás a hétvégén, és ezért aztán hallucinációik vannak a HÉV-vel, meg úgy általában a világgal kapcsolatban. Ilyenkor persze hazudnak is. Az Építési és Közlekedési Minisztérium vagy a MÁV vezetésében senki, semmilyen döntést nem hozott a HÉV működésével vagy menetrendjével kapcsolatban!”

Később a Telex írta meg, hogy elbocsátotta a fenntartó Építési és Közlekedési Minisztérium a fővárosi agglomeráció elővárosi vonatait működtető MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatóját, Nagy Gábort. A MÁV csütörtök délután megerősítette a hírt a portálnak.

Vitézy Dávid szerint a magyar vasút ügye nemzetgazdasági jelentőségű kérdés,

a csehek, a lengyelek, az osztrákok nemzeti közös üggyé tudták tenni a vasutat, ezen az úton kellene Magyarországnak is elindulnia.

Közölte, hogy a Podmaniczky Mozgalom nevet egyeztette az LMP-vel, amellyel listaszövetségben vannak. Vitézy arról is beszélt, hogy a Podmaniczky Mozgalom és a Tisza Párt közt nincs koalíció, és nem tervez ilyesmit. 

Vitézy Dávid azt is mondta, hogy a jelenlegi állapot szerint 

nem lesz főpolgármester-helyettes, mert Karácsony Gergely főpolgármester úgy döntött, hogy nem jelöl helyetteseket. 

A Magyar Péterrel és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökével tartott találkozója kapcsán természetesnek nevezte, hogy a frakcióvezetők egyeztetnek egymással, ám Karácsony Gergelyen kívül senki sincs olyan helyzetben, hogy főpolgármester-helyettest jelöljön.

A fővárosi közlekedési helyzetről Vitézy Dávid azt mondta: a legnagyobb problémák a külső kerületek és az agglomeráció közösségi közlekedésének versenyképesebbé tételében vannak. Ezért kulcskérdés az elővárosi vasutak, a HÉV-ek, valamint a villamoshálózat fejlesztése – jelentette ki, és példaként hozta fel, hogy az esztergomi vagy a székesfehérvári vasútvonalon, illetve a budai fonódó villamoshálózaton véghez vitt fejlesztéseket követően nőtt az utasok száma.

Elmondta: a BKK-rendészethez hasonlóra van máshol is példa, Dublinban épp egy ilyen rendszert vezetnek be. A tervek nemcsak járőrszolgálatról szólnak, hanem arról is, hogy a BKK „kivonuló” szirénás járműveibe hatósági jogkörökkel bíró rendészt ültetnek, aki hamar oda tud érni a város bármely pontjára. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.