BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális vonatkisiklás Norvégiában: sziklaomlás okozta a vonat vesztét – képek

Egy vonat kisiklott Norvégiában és egyenesen az alatta húzódó útra zuhant. A képek alapján a mozdony teljesen összetört. A vonatkisiklást valószínűleg sziklaomlás okozta. A balesetben a vonat vezetője életét vesztette.

Egy ember életét vesztette a norvégiai Bjerka és Mo i Rana városok között történt brutális vonatkisiklás következtében, és körülbelül tíz másik személy részesült orvosi ellátásban. Az SJ, amely a Nordlandsbanen vasútvonalat üzemelteti, megerősítette, hogy egyik munkatársuk, a vonat vezetője vesztette életét a balesetben, amit a rendőrség is megerősített.

Brutális vonatkisiklás Norvégiában: sziklaomlás okozta a vonat vesztét
Brutális vonatkisiklás Norvégiában: sziklaomlás okozta a vonat vesztét / Fotó: AFP

„Nagyon szomorú és megterhelő nap ez mindannyiunk számára az SJ Norvégiánál. Gondolataink az elhunyt hozzátartozóival vannak. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy támogassuk azokat, akiket érintett ez a tragikus esemény” – nyilatkozta Rikke Lind, az SJ Norge vezérigazgatója. A rendőrség szerint 

49 embert kellett evakuálni a vonatról. 

A rendőrök átvizsgálták a vonatot, és jelenleg a kimentett utasok számának pontosításán dolgoznak a jegyzék alapján – mondta Bent Are Eilertsen, a Nordlandi rendőrség törzsfőnöke. A jelenlegi információk alapján a kisiklást egy kőomlás okozhatta. „Nyilvánvaló, hogy az érintett területen sziklaomlás történt, és valószínű, hogy ez okozta a vonat kisiklását” – nyilatkozta Harry Korslund, a Bane Nor szóvivője a norvég Vg.no-nak.

-
A mozdony és az első kocsi siklott ki / Fotó: AFP

A vonat öt kocsiból állt, beleértve a mozdonyt. A mozdony és az első kocsi siklott ki, erősítette meg Widar Lian, az SJ szóvivője. A baleset délután 14 óra 15 perc körül történt, és a helyszíni képeken egy nagy szikla látható a síneken. 

A mozdony és az első kocsi egy lejtőn landolt.

„A baleset borzalmas, ez magától értetődik. Most csak abban reménykedünk, hogy a lehető legjobban alakult a helyzet” – mondta Paul Asphaug, Hemnes polgármestere. 

-
Egy ember halt meg a balesetben / Fotó: AFP

A hét elején a Keleti pályaudvarban is történt egy vonatkisiklás. Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigazgatója hétfőn délelőtt egy Facebook-bejegyzésben közölt részleteket az esetről. Elmondta, hogy a balesetben egy szerelvényvonat volt érintett, amely utast nem szállított, sőt, a közelében sem tartózkodtak utasok, így senki sem sérült meg. A mozdonyvezető észlelte a pályahibát, és ennek megfelelően cselekedett, ő is sértetlenül megúszta a kisiklást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.