BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij: az oroszok napokon belül bevetik az észak-koreaiakat

Az ukrán hírszerzés szerint a következő napokban észak-koreai katonák is csatlakoznak a háborúhoz. Zelenszkij szerint az eszkaláció miatt Oroszországot és Észak-Koreát meg kell büntetni.

Oroszország október 27–28-án küldi harcba az első észak-koreai katonai egységeket az ukrán hírszerzés értesülései szerint – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a közösségi oldalakon.

zelenszkij
Zelenszkij úgy tudja, bármelyik pillanatban bevethetik az oroszok az észak-koreai katonákat a fronton / Fotó: AFP

Lehet, hogy még a héten, vagy hétfőn vethetik be az észak-koreai katonákat

Zelenszkij közölte, hogy Olekszandr Szirszkij főparancsnok pénteken beszámolt neki az észak-koreai katonák részvételéről a háborúban Oroszország oldalán. 

Az első észak-koreai katonákat a hírszerzés szerint már október 27–28-án beveti a csatatéren Oroszország.

„Ez nyilvánvaló eszkalációs lépés Oroszország részéről, ami komoly dolog, szemben azokkal a dezinformációkkal, amelyeket mostanában Kazanyban sokat lehetett hallani” – jegyezte meg Zelenszkij, utalva a BRICS-országok kazanyi csúcstalálkozójára, hozzátéve, hogy a világ is világosan látja, hogy Oroszország a háború folytatását akarja, ezért van szükség határozott reakcióra a világ vezetőinek a részéről. Az ukrán államfő leszögezte, hogy Észak-Korea tényleges részvételére nem csukott szemmel és zavart megjegyzésekkel kell reagálni, hanem nyomást kell gyakorolni Moszkvára és Phenjanra az ENSZ Alapokmányának betartása érdekében, az eszkalációt pedig büntetni kell.

Kurszk megyében szó sincs az ukránok bekerítéséről

A Telegramon mindeközben Szirszij cáfolta, hogy bekerítették volna az ukrán csapatokat a kurszki régióban, szavai szerint ez orosz dezinformáció. Az oroszországi Kurszk megyében megsemmisült orosz harckocsikról, egyéb páncélozott harcjárművekről és haditechnikai eszközökről pedig az ukrán fegyveres erők 82. különálló légideszant dandárja tett közzé felvételt.

„A halál útja a kurszki régióban. Ez egy megsemmisült ellenséges haditechnikával kikövezett út, egy kiégett nyom, amelyet az ellenség hagyott maga után, amikor legyőzték. A 82. légideszant dandár ejtőernyősei és az ukrán erők más egységei módszeresen tüntették el az ellenség katonai felszerelését a föld színéről, csak hamut és törmeléket hagyva a világ második legerősebb hadseregéből” – olvasható az alakulat által közzétett videóhoz mellékelt szövegben. Azt is közölték, hogy 

a hírhedt orosz 155. tengerészgyalogos dandár szenvedte el a legnagyobb veszteséget a hadfelszerelés tekintetében.

Folytatódtak a bombázások is szerte Ukrajnában

Az ukrán légierő jelentése szerint péntekre virradóra az orosz erők 63 drónnal támadták Ukrajnát, ebből a légvédelem 36-ot semmisített meg, 16-nak pedig nyoma veszett. A Harkiv megyei ügyészség közölte, hogy reggel az orosz csapatok rakéta-sorozatvetővel nyitottak tüzet Borava falura, ahol emiatt meghalt egy 61 éves nő.

A szomszédos Donyeck megye kormányzója, Vadim Filaskin pedig azt árulta el, hogy 

az orosz csapások következtében öt ember halt meg, és legalább egy szenvedett sérüléseket előző nap a régióban.

Az oroszok reggel a déli Herszon város központját is ágyúzták, két ember sérülést okozva ezzel – közölte Roman Mrocsko, a város polgármestere. Később Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója közölte, hogy orosz dróntámadás ért egy autópályán közlekedő személyautót, aminek következtében egy 72 éves férfi életét vesztette, egy másik embert pedig sérülésekkel kórházba szállítottak.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők csapást mértek egy orosz Buk-M3 légvédelmi rendszerre, és megsemmisítettek egy Buk-M2 rakétairányító radarállomást az orosz megszállás alatti luhanszki régióban. A kijevi katonai vezetés reggeli helyzetjelentése szerint az elmúlt 24 órában 187 katonai összecsapás volt az ellenséggel a fronton, a legtöbb, ötvenöt Pokrovszk térségében. A vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 686 ezret – előző nap mintegy 1630 főt veszítettek -, az ukrán erők csütörtökön egyebek mellett hét orosz harckocsit, 34 tüzérségi és egy légvédelmi fegyvert, valamint 73 drónt semmisítettek meg.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.