BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Heathrow-n járt a legtöbb utas

A Bloomberg által összeállított utaslétszámlista élén a londoni Heathrow végzett, a top 10-hez csatlakozott a Moszkvától 30 kilométerre található Seremetyjevói Nemzetközi Repülőtér.

A London-Heathrow repülőtér volt Európa legforgalmasabb csomópontja tavaly, míg az utána következő négy légikikötő szinte fej fej mellett végzett – derül ki a Bloomberg összeállításából.

A lap regionális listájának számos érdekessége van, többek között az, hogy az első tízhez csatlakozott a Moszkvától 30 kilométerre található Seremetyjevói Nemzetközi Repülőtér, amely így kiszorította az elitek közül a római Fiumicino-terminált. Emellett a Németországban található müncheni repülőtér – igaz, nem sokkal, de – megelőzte a londoni Gatwick repteret, és ezzel a világ nyolcadik legforgalmasabb légikikötőjévé vált.

Az adatokat tekintve a Heathrow-n tavaly mintegy 80 millió utas fordult meg, a párizsi reptéren 72 millió.

Pedig a francia Charles de Gaulle légikikötő mindent megpróbált, még nagyobb gépeket is bevetett, hogy megelőzze az Egyesült Királyság központjában elhelyezkedő, egyelőre két kifutópályájával rendelkező repteret. A francia létesítménynek ezenkívül nem volt túl sok aggódnivalója tavaly, miután a harmadik helyezett amszterdami Schipholnál 1,1 millióval, míg a negyedik és ötödik helyen álló reptereknél több mint 2 millió utassal fogadott többet.

Fotó: Daniel Leal-Olivas/AFP

Érdekes, hogy a lista közepén elhelyezkedő repülőterek milyen komolyan veszik a versenyt.

Az isztambuli repülőtér 2020-ra a lista éllovasává akar válni, jövőre 90 millió utas fogadásával kalkulál évente.

Erre ráadásul minden esélye meg is van, ha csak arra gondolunk, hogy a tavalyi győztes Heathrow 22 milliárd dollárból épülő harmadik kifutópályája 2025-ig biztosan nem készül el. És emellett is van okuk bizakodásra a törököknek, kiindulva egy karácsony előtti, valamint egy most januári esetből.

Az Egyesült Királyság fölött ugyanis ezekben az időpontokban ismeretlen drónok jelentek meg, amitől decemberben először a Gatwick repülőtér forgalma állt le, majd év elején ugyanez megtörtént a Heathrow-n is. Hogy a repülő eszközöket ki irányította London fölé, azt egyelőre nem tudni.

Panama légitársasága a legpontosabb

A 2018-as év legpontosabb légitársasága a Copa Airlines lett, megelőzve a korábbi listavezető airBalticot és a Hong Kong Airlinest – derül ki az OAG felméréséből. Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb légi közlekedéssel foglalkozó vállalatának összeállítása szerint tavaly a Copa Air­lines járatainak 89,79 százaléka tartotta a menetrendet, ezzel megelőzve az airBaltic 89,17 százalékos pontosságát. A repülőterek közti versenyben a listán új szereplő fehérorosz főváros, Minszk volt a legpontosabb, megelőzve Panamavárost és a japán Oszakát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.