BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Határozatlan időre felfüggeszti működését a Jet Airways

Ideiglenesen felfüggesztette üzemelését India egykor második legnagyobb utasforgalmú légitársasága, a Jet Airways – közölte a légicég.

A társaság a szerdai menetrendben meghirdetett járatokat még teljesíti, majd határozatlan időre felfüggeszti az üzemelést. A cég vezetése azután döntött a leállításról, hogy

nem sikerült megállapodnia egy újabb, ezúttal 58 millió dollár nagyságú hitelről az Indiai Nemzeti Bankkal, illetve a hitelező pénzintézetek konzorciumával.

Ennek hiányában pedig a légitársaság nem tudja fizetni az üzemanyagot és azokat a szolgáltatásokat, amelyek a járatok teljesítéséhez szükségesek, ezért szerdán ideiglenesen beszüntetik a működést – olvasható a közleményben.

Fotó: AFP

A Jet Airways tavaly nyáron közölte, hogy súlyos veszteségei keletkeztek az alacsony jegyárak, illetve a magas kerozinárak miatt, és azonnali reorganizációt hirdettek meg. Ennek része volt egy költségcsökkentési program, de ennek hatása a számokban nem mutatkozott meg, hiszen a társaság tavaly 4,6 milliárd dollár adózott veszteséget könyvelt el, míg egy évvel korábban még 370 millió dolláros nyereséget termelt.

Ebben a helyzetben a Jet Airways a gépek karbantartásáért sem tudott fizetni, később pedig a lízingcégek felé sem teljesítette fizetési kötelezettségeit, így a 120 gépes flottából a leállás napján alig 10 repülőgép üzemelt.

Több példányt a lízingbe adók vettek el, és volt olyan gép is, amelyet a tartozásaik fejében tartottak vissza.

Az indiai légitársaság tavaly ősszel arról állapodott meg a bankokkal, hogy hiteleiket tőkévé és így részesedéssé alakítják.

A folyamat elindult, emiatt a légitársaságot 1995-ben megalapító Naresh Goyal elvesztette tulajdonrészét.

A bankok a leállás ellenére tárgyalásokat folytatnak szakmai befektetőkkel a részesedések megvásárlásáról és az üzem újraindulásáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.