BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Márciustól a fapados társaságok is megérezhetik a járvány hatását

Az európai diszkontlégicégek februári forgalmán még nem érződött a koronavírus keltette pánik hatása, a következő hónapokban viszont már a Wizz Air és a Ryanair utasszámait és járatkihasználtságát is ronthatja a járvány terjedése.

Az előző napok tőzsdei zuhanása után láthatóan megnyugtatták a befektetőket az európai diszkontlégicégek februári forgalmi statisztikái, a Ryanair részvényei 3,2 százalékkal erősödtek tegnap délelőtt, a magyar hátterű Wizz Airnek a londoni tőzsdén jegyzett papírjai pedig még ennél is nagyobb, 4,5 százalékos pluszban is jártak a havi repülési adatok közzététele után.

A fapados társaságok egyelőre nem érezték meg a koronavírus terjedése miatti aggodalmakat, és éves alapon a szezonálisan gyengébb második hónapban is növelni tudták utasszámukat, továbbra is magas járatkihasználtság mellett.

A Wizz Air az egy évvel korábbinál negye­dével több, mintegy 3 millió repülőjegyet értékesített a múlt hónapban 94 százalékos töltöttségi szint mellett.

A Ryanair utasforgalma 9 százalékkal haladta meg a bázisértéket, a 10,5 millió utazó egyben azt is jelenti, hogy járatait a tavalyihoz hasonlóan csaknem teljesen sikerült megtöltenie.

Fotó: Shutterstock

Az ír légicég most arra figyelmeztetett, hogy a márciusi és az áprilisi utasforgalma és a járatkihasználtsága a megszokottnál alacsonyabb lehet a Covid–19 észak-olaszországi terjedése miatt.

Miután meredeken visszaestek a foglalások, a társaság az országba irányuló járatainak negyedét törölte a március 17. és április 8. közötti időszakra.

Visszaeséssel számolhat a következő hónapokban a Wizz Air is, amely a napokban ugyancsak csökkenteni kényszerült a térségbe irányuló járatainak számát a kereslet visszaesése miatt. A budapesti székhelyű cég március 11. és április 2. között számos észak-olaszországi járatát törölte. Ez több mint 70 Magyarországról induló járatot érint, a Debrecen–Milánó viszonylatát pedig március közepétől meg is szünteti a társaság, melynek teljes olaszországi kapacitása 60 százalékkal csökken a jelzett időszakban. A vírusfertőzés miatti járattörlés izraeli úti célokat is érint.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.