BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyit ért Lucian Freud egyik festménye

Több mint 22 millió fontért (8,3 milliárd forintért) talált új gazdára a német származású brit festőművész, Lucian Freud egy alkotása a Sotheby's aukciósház Londonban megrendezett árverésén.

A 2011-ben elhunyt művész 80 éves korában festette a Portrait on a White Cover című aktot, amely immár a legmagasabb áron elkelt alkotása a brit fővárosban.

A képen a nagy-britanniai Tate-múzeumok egyik munkatársa, Sophie Lawrence látható, akivel 2002-ben találkozott a művész egy retrospektív tárlatának munkálataikor.

Lucian Freud egyik legismertebb alkotása egy akt, amelyet az állapotos Kate Mossról készített (a kép illusztráció)
Fotó: AFP

Másnak nem tettem volna meg ugyanezt, de ő a valaha élt egyik legkiválóbb művész. Rendkívül zavarban éreztem magam, de ő segített megnyugodni. Remek érzékkel tudott kapcsolatot teremteni az emberekkel. Nagyon kedveltem őt

– idézte Lawrence szavait a Sotheby's a keddi aukciót megelőzően. A Berlinben született Freud elsősorban portréiról, köztük a modelljeit fekve ábrázoló aktjairól híres.

Egyik legismertebb alkotása egy akt, amelyet az állapotos angol szupermodellről, Kate Mossról készített.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.