BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aukciós platformmal jelentkezik az Arte

Az Arte Auk­ciós Iroda tavaly is élőben árverezett – ameddig lehetett –, ám a járványhelyzet súlyosbodásával márciusban dönteniük kellett. Áttértek a hibrid aukcióra, végül azonban kénytelenek voltak teljesen átállni az élő online formára. Marsó György, az Arte társtulajdonosa a múlt év tapasztalatairól, az idei tervekről és a saját árverezőoldaluk fejlesztéséről is beszélt a Világgazdaságnak.

Hogyan lehet összegezni az elmúlt évet a forgalom, a gyűjtők és a trendek szempontjából?

A trendek nálunk is érvényesültek, a klasszikus-kortárs művészek csúcsokat döntöttek. Keserü Ilona, Maurer Dóra, Fajó János és Nádler István munkáinak árai jelentősen megugrottak az előző évek leütési áraihoz képest. Ez nyilvánvalóan egy fiatal vásárlóréteg megjelenését jelzi. A forgalom nem esett, inkább növekedést tapasztaltunk.

Nálunk tavaly Nádler István lett az aukciós rekorder, nagy méretű akrilfestményét 1,2 millió forinton ütöttük le, a legnagyobb áremelkedést pedig Jaschik Álmos kis méretű akvarellje érte el, a kezdő ára ötszörösén adtuk el.

Az Atre legújabb iránya, hogy néhány éve kerámiákat is árvereznek. Tapasztalataik szerint az alkotó személye, a korszak vagy a tárgy unikalitása határozza meg itt az árakat?

Nagynevű alkotók hétköznapibb kerámiái is kalapács alá kerülnek nálunk, amelyek már a formájukkal is meg tudják szólítani az embert, így azoknak a figyelmét is fel tudják kelteni, akik eddig nem is gyűjtöttek kerámiát. Azt tapasztaljuk, hogy először a formába szeretnek bele, és aztán keresik az alkotó többi művét. Ezt látjuk az érmeknél is, hogy egy-egy míves darabba az is bele tud szeretni, aki nem éremgyűjtő. A mérete, kidolgozottsága miatt az érem igen hasonlatos a grafikához, olyan, mint egy 3D-s rajz. A grafika továbbra is a szívügyünk, az árveréseink kínálatában 70 százalékos az aránya.

A magyar művészek egyedi vagy sokszorosított munkái tartalmuk és technikai megvalósításuk miatt is abszolút nemzetközi színvonalat képviselnek.

Fotó: Arte

Miért vágtak bele saját aukciós platform fejlesztésébe?

Húsz éve rendezünk önálló árveréseket, itt volt az ideje, hogy belevágjunk egy saját árverezőoldal felépítésébe. Szerencsére a lehetőség is adva volt.

Háromhavonta tartunk egy árverést, és sokaknak mi vagyunk a belépőkapu a műtárgypiacra. Tulajdonképpen saját ügyfeleink igényelték a személyesebb online felületet. Április 10-re tervezzük az idei első árverést, az év második felére az oldal további bővítését is meg fogjuk oldani.

Az aukciókkal esélyt akarunk adni azoknak, akik a ma elterjedt azonnali webshop-bizományos-privát eladásokon nem tudnak vásárolni. A felbukkanó művek gyakran ritkaságok, vagy sokáig nem jelentek meg a nyilvános piacon, ráadásul az aukció sajátságai miatt – tehát hogy a kikiáltási ár a becsérték alatt van – akár a megszokott árak alatt is lehet vásárolni.

Melyek a 2021-es terveik? Mit lehet már tudni a tavaszi aukció anyagáról?

Tavasszal is kínálunk izgalmas kerámiákat, egy negyvenes évekbeli lámpatestet Gorka Gézától, egy „pocakos” zebrafigurát Gorka Líviától és a feldolgozás alatt levő nagy Zilzer Hajnalka-kollekcióból most nyolc izgalmas tárgyat soroltunk be az árverésbe. Zilzer Hajnalka újrafelfedezés előtt álló alkotó a háború előtti korszakból. A grafikák közül Jaschik Álmos munkáit említem elsőként, akinek most egy remek reklámterve és egy akvarellmunkája szerepel majd. Szintén a negyvenes évekből lesz egy art deco rajz Gyenes Gittától. Sok kortárs gyűjtemény is megnyílt számunkra: Mulasics László, Fajó János, Konok Tamás, Pauer Gyula, Tót Endre, El Kazovszkij műveire is lehet licitálni. Az év további részében folytatjuk a művészhagyatékok aukcionálását is, például Percz János ötvösművész ékszereiből ismét kapunk egy nagyobb kollekciót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.