BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Négyzetméterpodcast Négyzetméter
ÜZLETRE HANGOLUNK

Bürokratikus lett az új otthonfelújítási pályázat, de piaci alapon is megéri korszerűsíteni most

Összetett adminisztrációval jár az új otthonfelújítási pályázati rendszer, az időigényes pályázati folyamat miatt nem lett azonnali felfutás, őszre várják az első nagy hullámot, az építőanyagok és a kivitelezők iránti kereslet növekedését a piacon. Lényegét tekintve ugyanakkor egy jól sikerült koncepció az energetikai fókuszú új pályázat alapja, amely képes lesz érdemben megmozgatni az érintetteket – véli Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke, a Masterplast Nyrt. elnöke, aki erről a Világgazdaság ingatlanos podcastsorozata, a Négyzetméter legújabb epizódjában beszélt.
A podcast vendége: Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke, a Masterplast Nyrt. elnöke.

Várhatóan két hullámban nő meg a kereslet a lakásfelújítások piacán, ahol a július elsején megnyílt otthonfelújítási támogatások célközönsége ősszel, majd tavasszal generálhat pluszkeresletet – mondta Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke, a Masterplast Nyrt. elnöke a Négyzetméter podcast friss epizódjában.

otthonfelújítás
Otthonfelújítás hőszigeteléssel: a fűtési és a hűtési energia csökkentése egyaránt fontos / Fotó: Shutterstock

A szakember szerint a jelentős adminisztrációval járó, túl bürokratikusra sikerült pályázat képes lesz érdemi keresletet generálni, az 50 százalék önerővel, illetve kamatmentes hitellel elérhető 6 millió forintos keretből számottevő energiamegtakarítás érhető el.

A pályázók őszre várt első, és tavaszra valószínűsített második hullámának megérkezése előtt, de utána is érdemes piaci alapon is felújítani, az építőanyagok ára nem drágult, és kellő számban, rövid határidővel dolgozó szakembergárda is rendelkezésre áll.

Ráadásul

őszre várható, hogy megjelennek a különböző építőanyag-gyártói akciók, amelyek a hitelesített energiamegtakarításokat honorálják.

Ez ugyanis ma már komoly értéket képviselnek, és ezzel a pluszlehetőséggel gyakorlatilag mindenki az épület életkorától függetlenül tud élni, azoknál a cégeknél, ahol erre külön kedvezmény dolgoznak ki – hangsúlyozta a szakmai tagozat elnöke.

Pontosították az otthonfelújítási programot: vannak, akik duplán jól járnak

Módosul az otthonfelújítási program felhívása, minden szerződött bankfióknál lehetővé kell tenni a kölcsönkérelmek online benyújtását, de a változtatásokból kiderül az is, hogy pontosan melyik korábbi energetikai támogatási program nyertesei nem vehetnek részt a pályázaton – közölte az Energiaügyi Minisztérium a közösségi oldalán. A Napenergia Plusz programban forráshoz jutó családok élhetnek a lehetőséggel.

Az időjárás változása, a forró nyarak nyomán egyre inkább felértékelődik a hűtésienergia-megtakarítás fontossága is, ami hamarosan ugyanakkora értéket és mértéket képvisel egy jól szigetelt házban, mint az enyhe telek miatt már egyre alacsonyabb fűtési költségben elérhető fogyasztáscsökkenés.

Piaci tapasztalatok szerint a zöldhitelhez hasonló, némileg magasabb, de 4-5 százalék között mozgó kamattal elérhető felújítási hitelekkel érdemben lehetne élénkíteni a keresletet, hiszen 

az épületek energetikai korszerűsítése a rezsiköltséget csökkenti, miközben az ingatlan értékét növeli, vagyis piaci alapon is megéri felújítani.

Tavaly a legtöbb gyártó piacainak a 65–80 százalékát elveszítette, mindezt a rekordkeresletet jelentő évek után. A megrángatott ágazatban a hírek gyárbezárásokról szóltak, a jelenlegi kilátások már sokkal kedvezőbbek, de az államnak jobban időzítve, hatékonyabban kell a piacszabályozói szerepet ellátnia, mert ilyen hullámzó teljesítményt nem bír el egyetlen ágazat sem.

Ráadásul konjunktúrára még jövőre sem lehet számítani, de 2026–2027 már jó éve lehet a magyar építőiparnak – derül ki a beszélgetésből.

A beszélgetés tartalmából

  • Nemrég elindult az otthonfelújítási program, mit éreznek ebből az építőanyag piacon – 0:37
  • A programból kiszorult, 1991 után épület ingatlanok tulajdonosainak kifejezetten érdemes most felújítani, jók az árak, van szabad kapacitás, és egyre inkább kiegyenlítődik a fűtési és a hűtési energiával elérhető megtakarítás – 4:09
  • Nemrég még drámai volt a helyzet, gyárbezárásokról szóltak a hírek, mi a helyzet az építőanyag-gyártásban most? – 8:36
  • Milyen támogatások és példák vannak az épületek korszerűsítésre az egyes országokban? – 11:27
  • Milyen típusú és arányú támogatásokkal mozdul meg a hazai lakosság megrendelőként? – 16:08
  • Az újrahasznosított anyagok felhasználásáról, a hulladékmentes építkezésről, az építőanyag-gyártók visszagyűjtési akcióiról – 18:48
  • Mi lehet még fontos, az állam piacszabályozó szerepét jól kell gyakorolni, mert az erős rángatást, a rekordokból a mélyrepülésbe, nehezen bírja az ágazat – 25:00
  • Optimizmus van a második fél évre, épp azért, mert rövid távon új program nem várható, ezzel vége a kivárásnak, érdemes piaci alapon is felújítani – 28:15

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.