BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tárt karokkal várják a tálibok a kínaiakat Afganisztánban

A tálibok pedig több milliárd dollár értékű üzletekkel kecsegtethetik a kínaiakat, ha két évtized után újra átveszik a hatalmat.

Afganisztán „barátjaként” tekintenek Kínára a tálibok, és azt remélik, hogy a „lehető leghamarabb” megkezdhetik a tárgyalásokat Pekinggel befektetésekről és az ország helyreállításáról – nyilatkozta a szervezet szóvivője, a South China Morning Postnak. Szuhail Sahín ígéretet tett arra, hogy garantálják a befektetők és a kínai alkalmazottak biztonságát, és bár a múltban támogatták a hszincsiangi ujgur iszlamistákat, ezentúl nem fognak beavatkozni a szomszéd ország belügyeibe, és nem adnak menedéket az ujgur harcosoknak. Csian Feng, a pekingi Csinghua Egyetem Nemzeti Stratégiai Intézetének kutatásvezetője hisz nekik. 

A tálibok jó szándékot akarnak mutatni Kína felé, mert azt remélik, hogy komolyabb szerepet játszhat majd az országban, különösen az amerikaiak kivonulása után

 – mondta a The Wall Street Journalnak.

Fotó: ADEK BERRY / AFP

A tálibokkal való kiegyezést megkönnyíti Peking számára, hogy stratégiai kapcsolatot ápol a szervezet legfőbb támogatójával, Pakisztánnal, és egyre növekvő befolyást gyakorol az Afganisztánnal északon szomszédos közép-ázsiai országokra. Ráadásul a kínai kormányzat eddig is folyamatos kapcsolatot tartott fenn a tálibokkal, Pekingben rendszeresen fogadták a küldöttségeiket, és pakisztáni titkosszolgálati források szerint már tavaly szeptember óta egyeztetnek velük infrastruktúra-fejlesztésről és befektetésekről.

A tálibok a korábbinál barátibb kapcsolatokat szeretnének kialakítani a szomszédaikkal, azt viszont nem akarják, hogy Afganisztán a nemzetközi terrorizmus melegágya legyen

 – vélekedett az amerikai lapnak nyilatkozva Li Vej, a befolyásos Kínai Kortárs Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének kutatója, bár ezzel a megjegyzésével nem minden elemző ért egyet. Azt viszont a pekingi külügyminisztérium egyik szóvivője is megerősítette: érdekeltek abban, hogy Afganisztán is csatlakozzon a Pakisztán–Kína-korridorhoz. A The Daily Beast amerikai kormányzati forrásai szerint 

Kína hamarosan bejelenti, hogy Afganisztánt is bevonja az Egy övezet, egy út nevű programba.

A tálibok ellenőrzik saját bevallásuk szerint Afganisztán területének 85 százalékát, és még amerikai hírszerzési források szerint is csak hetek, maximum hat hónap, mire a jelenlegi kabuli kormány megbukik. A tálibok pedig több milliárd dollár értékű üzletekkel kecsegtethetik a kínaiakat, ha két évtized után újra átveszik a hatalmat. Az AFP összefoglalója szerint Afganisztán rendelkezik a legnagyobb készletekkel a világon egyebek között rézből, szénből, vasból, kobaltból, higanyból, aranyból, lítiumból és tóriumból, becslések szerint mintegy ezermilliárd dollár értékben. Kína pedig már régen szemet vetett ezekre a kincsekre, 2011-ben 400 millió dolláros megállapodást kötött Kabullal három olajmező kiaknázására, és rézbányát is üzemeltet a fővárostól 40 kilométerre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.