BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmosta a Covid-hullám az új-zélandi kamatemelést

Jól példázza, milyen erősen bele tud nyúlni a vakcinázás ellenére még mindig a járvány a gazdasági folyamatokba, ami Új-Zélandban történt: miután a Covid-19 visszatért, zárlatokat rendeltek el, a központi bank elhalasztotta a kamatemelését.

A Reuters múlt heti felmérésében az elemzők többsége azt jövendölte, hogy szerdán az új-zélandi jegybank elkezdi emelni irányadó kamatát a rekord alacsony 0,25 százalékról, akár fél százalékponttal. Erre azonban nem került sor, és a kamatnormalizálás kezdete legalább néhány hónapos késedelmet szenvedhet, mert legalább rövid távra radikálisan megváltoztak a helyi gazdaság kilátásai: miután néhány új Covid-19 esetet fedeztek fel, hat hónap után először a kormány ismét országos zárlatot rendelt el.

Fotó: William WEST / AFP

A korlátozások hideg zuhanyként érkeztek, hiszen Új-Zéland a járvány szempontjából szó szerint a béke szigetének számított. Likviditásteremtő kötvényvásárlásait a jegybank meglepetést okozva már a múlt hónapban leállította, és ha megvalósul a mai kamatemelés, az az első lett volna az ázsiai-csendes-óceáni térségben és a G-10 devizák között is.

A bank kamatdöntése a Covid-19 delta variánsának terjedése miatti globális aggodalmakat tükrözi. A bank előrejelzései továbbra is azt mutatják, hogy a döntéshozók kamatemelésre számítanak a következő hónapokban: az év végére fél, a jövő év végére pedig másfél százalékos irányadó kamatot áraztak. A piacok 60 százalékosra becsülik egy októberi emelés esélyét. Az új-zélandi dollár kilenchónapos mélypontra bukott az amerikai dollár ellen a kamatdöntés hírére, de az előrejelzések nyomán visszapattant.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.