BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsulhat a cseh növekedés

A Cseh Bankszövetség (CBA) legutóbbi előrejelzése gyorsabb növekedéssel számol az országban, mint a korábbi prognózis. A legújabb jelentés szerint a növekedés üteme idén a 3,4 százalékot is elérheti, szemben a májusban jelzett 3,3 százalékos értékkel.

A növekedés üteme 2022-ben tovább gyorsulhat, akár a 4,5 százalékot is elérheti, míg a CBA májusban még csak 4,3 százalékos bővüléssel számolt – derül ki a bankszövetség képviselőinek csütörtöki sajtótájékoztatójából.

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik

2020-ban a cseh gazdasági teljesítmény 5,8 százalékot zuhant és a bankszövetség szerint továbbra is nagy bizonytalansági tényező, hogy nehéz pontosan felmérni, milyen következményei lesznek a koronavírus járványnak.

Jakub Seidler, a CBA legfőbb gazdasági elemzője elmondta, hogy továbbra is a háztartások fogyasztásának növekedése és a folytatódó magas kormányzati kiadások fogják jelenteni a legnagyobb húzóerőt a gazdaság növekedése szempontjából.

A bankok számításai szerint az idén 4 százalékos inflációval kell számolni, amely 2022-ben 3,6 százalékra csökkenne. Ezek is alacsonyabb számok, mint a májusi prognózisban.

A bankszövetség szerint a cseh jegybank az idén még kétszer emeli az alapkamatot, az év végére 1,25 százalékra. Prognózisuk szerint 2022 végén a csehországi alapkamat 2 százalékra nő. Az infláció a CBA szerint az idén 3, míg jövőre 2 százalék lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.