BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Május óta nem volt ennyi fertőzött Romániában

Romániában továbbra is meredeken emelkedik a járványgörbe, hétnaponta másfélszeresére emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések mozgóátlaga.

Harmadik napja regisztrálnak több mint 300 új fertőzöttet az egészségügyi hatóságok Romániában; szerdán 371 új megbetegedést azonosítottak, többet, mint május vége óta bármikor. Jelenleg átlag ötször annyi új beteget regisztrálnak, mint július közepén. A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma július 17-e óta 240-ről 751-re emelkedett, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig azóta megháromszorozódott, 32-ről 98-ra nőtt.
Csütörtöki jelentésben a bukaresti stratégiai kommunikációs törzs három koronavírusos páciens haláláról számolt be, egyikük semmilyen más betegségben nem szenvedett. Az utóbbi hét napon kétszer annyi fertőzött vesztette életét mint a megelőző egy héten.

Fotó: AFP / Daniel MIHAILESCU

A járvány leginkább a fővárosban és környékén terjed: a csütörtöki új esetek 37 százalékát Bukarestben, valamint az azt övező Ilfov megyében diagnosztizálták. 

A közegészségügyi intézet heti elemzése szerint az augusztus 2–8-ig tartó héten beazonosított újabb fertőzések több mint 81 százalékát beoltatlanoknál diagnosztizálták.

A 19,3 millió lakosú Romániában 5 087 000 ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 30 százaléka kapott legalább egy adag oltást.

A bukaresti kormány legutóbb július végén változtatott a járványügyi előírásokon. Akkor – a már emelkedő esetszámok ellenére – lazítottak a korlátozásokon, de az enyhítések csak azokra a településeken érvényesek, ahol a megbetegedések aránya nem haladja meg a lakosság két ezrelékét. 

Fotó: NurPhoto via AFP / Flaviu Buboi 

A szabadtéri fesztiválokra Romániában is csak a védettséggel rendelkező, és azt igazolni képes vendégeket engedik be, egy rendezvényre legfeljebb 75 ezer embert. Július vége óta magánrendezvényeket is magasabb létszámmal rendezhetnek: beltéri esküvőkön például több mint 400-an vehetnek részt, ha az adott településen a fertőzöttségi ráta nem haladja meg a két ezreléket. Sportrendezvényeken a lelátók teljes kapacitása is használható, amennyiben a szervező biztosítani tudja, hogy valamennyi néző beoltott, átesett a betegségen vagy érvényes teszttel rendelkezik. Emellett július végétől megnyithattak a szórakozóhelyek is, de csak beoltott személyeknek. 

Beltéren továbbra is kötelező a maszk viselése Romániában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.