BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassabb növekedési tempóra vált Szlovákia

A szlovák jegybank a fellépő kockázatokra hivatkozva csökkentette az ország gazdasági növekedéséről szóló előrejelzését.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) kedden egy százalékponttal csökkentette a 2021-re vonatkozó gazdasági növekedési prognózisát. Peter Kazimír elnök sajtótájékoztatóján közölte: idén a GDP 3,5 százalékkal nőhet, miközben kora nyáron még 4,5 százalékot vártak. Ebből adódóan Szlovákia éves gazdasági összteljesítménye csupán 2022 első felében éri el újra a világjárvány előtti szintet.

Fotó: Shutterstock

A járvány őszi hulláma, a lakosság alacsony átoltottsága és az autóipari alkatrészhiány miatt továbbra is rengeteg kockázattal kell számolnunk 

– indokolta a Kazimir a visszafogottabb előrejelzést. Másrészt a nemzeti bank szerint jövőre gyorsul a növekedés, 2022-ben 6,3 százalékos, 2023-ban pedig 4,5 százalékos GDP-pluszt várnak. 

Bár a járvány miatt egy időre megállhat a foglalkoztatottság növekedése, azonban a 2021-től megélénkülő gazdaság hozományaként a munkanélküliek aránya az idei 7 százalékról jövőre 6,5, 2023-ra pedig 5,6 százalékra eshet vissza. 

A jegybank arra figyelmeztetett, hogy a vártnál gyorsabban nő az infláció, idén éves szinten 2,4 százalékos drágulást várnak, sőt jövőre, főleg az energiaárak miatt ez még tovább gyorsulhat, akár 3,9 százalékra is. Másrészt a bérek követni fogják az infláció ütemét, vagyis továbbra is reálbéremelkedésről beszélhetünk. Ami az államháztartási hiányt illeti, az idei GDP-hez mért deficit 6,6 százalék lesz, jövőre 3,9 százalék, 2023-ban pedig 3,4 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.