Egy év kihagyás után ismét összeállították a világ legjobb 50 éttermét tartalmazó listát. Az első két helyen végző egység először található egy városban – számolt be a CNBC.
A kedden a belgiumi Antwerpenben tartott „A világ 50 legjobb étterme” (The World’s 50 Best Restaurants) díjátadó ünnepségen két koppenhágai vendéglátóhely, a Noma és a Geranium vehette át az első, illetve a második helyért járó elismerést.
A Normának nem ismeretlen a helyzet, lévén 2010 óta ötödik alkalommal kezdődik az étterem nevével a lista.
Az Egyesült Királyságban székelő William Reed Media által közzétett rangsort 2002 óta állítják fel európai, alkalmanként amerikai éttermeket is figyelembe véve. A tavalyi évben a koronavírus-járvány miatt nem készítették el a listát.
Rene Redzepi séf segítségével a Noma „új északi konyhájáról” vált ismertté. A menü főként egyedi takarmányból készült, illetve erjesztéssel előállított ételeket tartalmaz.
A séf minden évben három menüt állít össze – tengeri ételek, zöldség-, valamint vadhús szezon. Utóbbit személyenként 2800 dán koronáért (1 dán korona = 48,36 forint) szervírozzák fel. A hozzá tartozó borfelhozatal további 1800 korona. Minden menü megközelítőleg húsz fogást tartalmaz.
A toplistákat egy évtizede ugyanazok az éttermek uralják, ezért a rangsor összeállítói úgy döntöttek, hogy a győztes étteremre a következő évben nem lehet szavazni. A Noma 2016-ban bezárt, hogy 2018-ban új helyen nyissa meg kapuit, így idén ismét megmérettethette magát.
Az idei lista több mint felét európai éttermek adják, Ázsia nyolc egységgel képviseli magát, a kontinens legjobbja a szingapúri Odette lett, amely a 8. helyen futott be. Szintén nyolc étterem fért fel a listára Észak-Amerikából, míg Közép-Amerika két egységet ad, a legjobb értékelést a mexikói Pujol kapta, amely a 9. helyet foglalja el. A kontinens déli félteke is jól szerepelt, Peruval az élen, amelynek két étterme is szerepel a top10-ben – a Central a 4., a Maido a 7. helyre futott be.
Afrikai is képviselteti magát a listán, a dél-afrikai Wolfgat az 50. helyet kaparintott meg.
Az országok közül Spanyolország végzett az élen hat étteremmel.
Ezeknek több mint a fele Baszkföldön található, amely régió híresen gazdag kulináris élményeket nyújt.
A listát 1040, a területen bennfentesnek számító személy állítja össze, akiket „akadémiának” neveznek. A szakértőgárda a többi között ételkritikusokból, szakácsokból, valamint vendéglátóegységek vezetőiből áll össze, akik a világ 26 régiójából jönnek. Az akadémia tagjainak negyede évente cserélődik.
Minden tag tíz éttermet választ. Nincsenek meghatározott követelmények, az egységeket a tagok belátásuk szerint választják ki – mondta William Drew, a The World’s 50 Best Restaurants tartalomigazgatója.
A tagoknak legalább négy, régiójukon kívüli éttermet kell feltenniük tízes listájukra.
Mivel a pandémia miatt a tavalyi év kimaradt, ezért az idei lista összeállításakor a 2020 januárja óta leadott szavazatokat is beszámították.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.