BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyakat kapott a rubel, az orosz jegybank nagyot emelt

Az orosz központi bank a vártnál is nagyobbat emelt irányadó kamatán, amit az év eleji rekordalacsony szintről így már majdnem megduplázott. A rubel azonnal több mint másfél százalékot erősödött.

A rubel újabb üzemanyagot kapott pénteken az orosz jegybanktól, hogy továbbra is szépen túlteljesítse a feltörekvő piaci devizákat, köztük a közép-európaiakat. A bank 75 bázisponttal emelte irányadó kamatát az elemzők várta 50 helyett, és a 7,5 százalékos ráta már három százalékponttal haladja meg az év eleji 4,5-es rekordalacsony szintet. Ennyit egyetlen másik európai jegybank sem szigorított, nem véletlen, hogy a feltörekvő piacok idei legjobban teljesítő devizája a rubel.

Az elmúlt hónapok közép-európai jegybanki kamatemelései környékén láthattuk, hogy a devizapiacok érzékenyen reagálnak ezekre a döntésekre, és ez a tényező olykor a nemzetközi rizikóvállalási trendek hatását is felülírja, illetve mérsékli. Még inkább igaz ez az oroszokra.

A vártnál nagyobb pénteki emelés környékén a rubel több mint másfél százalékot erősödött a dollár ellen, átbillenve a 70-es pszichológiai határon is.

Az orosz jegybanknak ez már a hatodik kamatemelése volt az idén, és jelezte, hogy kész tovább szigorítani az infláció elleni küzdelemben. Az éves infláció szeptemberben 7,4 százalékra szökött fel, a jegybanki cél négy százalék. A bank szerint a ráta jövőre 4-4,5 százalékra csökken. A lassuló áremelkedés jövőre már várhatóan lehetőséget ad a banknak, hogy újra csökkentse kamatait – írta a Commerzbank deviza- és feltörekvő piaci elemzője, Antje Praefcke még a kamatdöntés előtt –, ami azt is jelenti, hogy addig tarthat ki a rubel most tapasztalható ereje.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.