A szlovákiai üzletláncok és éttermek – a tudtukon kívül – több tonnányi, külföldről behozott szalmonellás baromfihúst értékesítettek a vásárlóknak, az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszere ugyanis késve tájékoztatta a nemzeti hatóságokat ezek veszélyességéről – írja az ujszo.com.
Hányás, hasmenés, láz, masszív folyadékveszteség – a szalmonellafertőzés ugyan ritkán halálos, a tünetei azonban alaposan próbára tehetik a szervezetet,
így nem csoda, hogy az ezzel kapcsolatos uniós szabályok elég szigorúak. Azok a gyártók, akik szalmonellabaktériummal fertőzött élelmiszereket hoznak forgalomba, borsos büntetésre számíthatnak.
A portál értesülései szerint az ellenőrzések során csak októberben öt alkalommal hoztak be Szlovákiába külföldről szalmonellával fertőzött élelmiszert. Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelőség igazgatója szerint e tekintetben
a legveszélyesebb élelmiszernek a baromfihús számít, amit emiatt még szigorúbban ellenőriznek.
A Hospodárske noviny gazdasági napilap által megszellőztetett információk alapján a hónapban feltárt öt veszélyes behozatalból négy a szomszédos országokból, Csehországból, Lengyelországból és Ukrajnából érkezett Szlovákiába,
és nagyjából 9,5 tonnányi baromfihúsról van szó.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.