Hajlandó készpénzben fizetni a Nestlé a kakaótermelőknek, ha a gyerekeket iskolába küldik, és nem az ültetvényen dolgoztatják. A gyártó szerint kizárólag így érhető el, hogy 2025-re a kakaót teljesen nyomon követhető, tiszta forrásból vásárolják meg.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a csokoládégyártókra azzal, hogy a befektetők, a fogyasztók és a kormányok megkövetelik: a beszerzett kakaóbabot ne gyermekmunkával vagy védett erdőkben található, illegális kakaóültetvényeken állítsák elő – pedig mindkettő gyakori Nyugat-Afrikában.

A KitKat és a Smarties csokoládé mögött álló óriási élelmiszeripari vállalat bejelentette, hogy megháromszorozza a fenntartható kakaóra fordított éves kiadásait, és 2030-ra összesen 1,3 milliárd svájci frankot költ erre a célra. ,,Csak a kiváltó okok kezelésével érhető el bármiféle hatás” – mondta a Nestlé műveleti igazgatója, Magdi Batato a Reutersnek adott interjújában. A Chicagói Egyetem legutóbbi felmérése szerint az elefántcsontparti és a ghánai kakaótermesztő területeken a mezőgazdasággal foglalkozó háztartásokban élő gyerekek 45 százalékát dolgoztatják.

Fotó: SIA KAMBOU

Hogy megkapják a Nestlé támogatását, a termesztőknek iskolába kell küldeniük a gyermekeiket – csak iskolaidőn kívül segíthetnek a családi gazdaságokban –, maguknak kell metszeniük a kakaófákat, és diverzifikálniuk kell a bevételeiket más terményekkel vagy állatállománnyal. Mindezt harmadik félen keresztül ellenőrzi majd a svájci cég.

A Nestlé kimutatásai szerint tavaly már a felhasznált kakaó 51 százaléka származott közvetlenül nyomon követhető forrásból, szemben a 2020-as 46-tal. 2025-re szeretnék elérni, hogy százszázalékosan olyan helyről szerezhessék be, amely részt vesz a fenntarthatósági programjukban.

A gazdálkodók akár évi 500 svájci frankot is kaphatnak, ami Batato szerint az átlagos éves jövedelmük 20-25 százaléka. Az első két év után ezt lecsökkentik 250 frankra, amit 2030-ig fokozatosan kiterjesztenek mind a 160 ezer kakaótermelőjükre. A vállalat közvetlenül a termelőknek utalja az összeget, függetlenül a megtermelt mennyiségtől.

Fotó: SIA KAMBOU

A Nestlé egyik vezetője, Alexander von Maillot szerint a vállalat erőfeszítései idővel magasabb árakhoz vezethetnek, amit a fogyasztóknak kell megfizetniük. Ám hozzátette, hogy a vásárlók általában hajlandók fizetni, ha a felelős üzleti gyakorlat indokolja az árat.

A Voice Network, a kakaó fenntarthatóságán dolgozó nem kormányzati szervezetek és szakszervezetek globális csoportosulása szerint a Nestlé terve nagy előrelépés, de attól tartanak, hogy a gazdálkodók továbbra is nagyon kiszolgáltatottak maradnak az alacsony világpiaci árakkal szemben.