BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtépázta a brit gazdaságot az omikron

Tízhavi mélypontra süllyedt az aktivitás.

Meredek csökkenéssel, tíz hónapja nem mért mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitásának decemberi jelzőszámai.

Szakértők szerint a lassulás elsősorban az omikron koronavírus-variáns gyors terjedése okozta fogyasztói elbizonytalanodást jelzi, de a felmérés kimutatta azt is, hogy a brit vállalati szektor változatlanul derűlátóan ítéli meg az idei kilátásokat.

A brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben 53,6-ra csökkent a novemberben kimutatott 57,6-ról. A két szektor együttes aktivitási mérőszáma tavaly február óta nem volt ilyen alacsony.

Fotó: BEN STANSALL / AFP

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma azonban a decemberi kompozit indexen belül 53,6-ra – a kompozit BMI-mutatónak megfelelő szintre – zuhant az előző havi 58,5-ről.

Az IHS Markit hangsúlyozza, hogy

a brit szolgáltatási szektor aktivitásának élénkülési üteme tavaly március, a jelenlegi növekedési ciklus kezdete óta nem volt ilyen lassú,

és május óta most első ízben nem haladta meg a feldolgozószektor aktivitásáét.

A brit gyáripar decemberi BMI-indexe a csütörtöki kimutatás szerint szintén 53,6 volt. Tim Moore, az IHS Markit gazdasági igazgatója a decemberi teljes körű BMI-felmérés csütörtöki ismertetéséhez fűzött kommentárjában kiemelte:

a tavalyi utolsó hónap adatai a brit gazdaság komoly lendületvesztését mutatják, elsősorban annak hatására, hogy a koronavírus-fertőződéses esetek megugrása miatt visszaesett a kereslet a fogyasztókkal közvetlenül érintkező szolgáltatási szektorban.

Moore szerint az omikron vírusvariáns gyors terjedése elsősorban a szolgáltatási ágazat utazási, szabadidős és szórakoztatóipari szegmensében okozta a fogyasztási kiadások zuhanását. Az igazgató kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a szolgáltatási szektor vállalatainak többsége változatlan derűlátással tekint az idei év elé:

a felmérésbe bevont cégek 55 százaléka számít arra, hogy 2022 egészében növekedni fog termelési értéke, és csak 10 százalék tart visszaeséstől.

Moore hangsúlyozta: ez a derűlátás tavaly ősz óta töretlen, és arra vall, hogy a brit üzleti vállalkozások többsége szerint az omikron koronavírus-variáns okozta keresleti megtorpanás csak átmeneti jelenség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.