BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nemzetközi jogot nem lehet úgy csóválni, mint a kutya farkát

Oroszországnak le kell mondania vétójogáról az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ha nem tesz eleget a Nemzetközi Bíróság ítéletének – állítja az ukrán külügyminisztérium.

Mivel Oroszország figyelmen kívül hagyta az ENSZ Nemzetközi Bíróságának (ICJ) döntését – amely arra kötelezte, hogy azonnal állítsa le az ukrajnai inváziót – Moszkvának le kell mondania az ENSZ Alapokmánya által biztosított összes jogáról, elsősorban vétójogáról az ENSZ Biztonsági Tanácsában – jelentette ki Oleh Nikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő az Ukrinformnak.

Fotó: Jason Szenes / MTI

Oroszország egyszerre két széken akar ülni. Egyrészt nem akarja végrehajtani az ENSZ Nemzetközi Bíróságának kötelező érvényű ítéletét, másrészt továbbra is élni akar a nemzetközi jog kiváltságaival. A nemzetközi jogot azonban nem lehet úgy csóválni, mint a kutya farkát

– tette hozzá Nikolenko.

Szavai szerint a bírósági ítélet kötelező érvényű, és a nemzetközi jog normáival összhangban jogi kötelezettségeket teremt az Orosz Föderáció számára.

„Oroszország kijelentése, miszerint a bíróságnak nincs hatásköre Ukrajna követelésének elbírálására, és ennek megfelelően annak végrehajtására, érvénytelen. A tárgyalás során a bíróság elutasította Oroszország kifogásait, és megerősítette a hatáskörét a döntés meghozatalára” – tette hozzá Nikolenko.

Szerinte annak ellenére, hogy Oroszország megpróbálja szabadon értelmezni az ENSZ Nemzetközi Bíróságának végzését, Oroszország nem fogja tudni elkerülni a felelősséget az ukrán nép ellen elkövetett bűneiért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.