BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fű alatt vásárolják az orosz olajat

Az orosz olaj olcsó, mert a legtöbb kereskedő kerüli, a kínai és indiai finomítók ezért tovább vásárolják.

Az Egyesült Államok módosított a büntetővámok hatálya alá nem tartozó kínai importcikkek listáján, a várt 549 helyett azonban csupán 352 kapott mentességet. Az amerikai külkereskedelmi képviselő hivatala (USTR) által közzétett lista ipari alkatrészeket, például szivattyúkat és villanymotorokat, bizonyos autóalkatrészeket és vegyi anyagokat, hátizsákokat, kerékpárokat, porszívókat és más fogyasztási cikkeket tartalmaz. Ezek korábban sem estek a Donald Trump volt elnök által bevezetett 7,5–25 százalékos büntetővámok hatálya alá, a kivételezettségük hatálya azonban lejárt. Az új intézkedés visszamenőlegesen lép hatályba, és az év végéig érvényes.

Fotó: JOHANNES EISELE / AFP

A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtökön üdvözölte a döntést, amely szerinte jótékonyan hatással lesz az érintett termékek forgalmának helyreállítására, és

reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok is visszatérnek a normális kerékvágásba.

„Az inflációs csúcsok és a globális gazdasági fellendülés kihívásai közepette reméljük, hogy az Egyesült Államok a kínai és az amerikai fogyasztók és termelők érdekében a lehető leghamarabb el tudja törölni a kínai termékekre kivetett összes vámot” – idézte a Reuters Su Csue-tinget.

A Trump-kormányzat eredetileg több mint 2200 kivételt engedélyezett a vámok alól, de a legtöbbet hagyták lejárni, az utolsó 549-et 2020 végén.

Katherine Tai amerikai kereskedelmi képviselő tavaly októberben indította el ezek visszaállításának felülvizsgálatát, miközben folytatódtak az egyeztetések a két fél között a kereskedelmi megállapodás második szakaszáról is – egyelőre eredménytelenül.

A két ország közötti feszültséget tovább élezi, hogy Kína a nemzetközi nyomás ellenére kitart Oroszország mellett. Washington figyelmeztette Pekinget, hogy következményekkel jár majd, ha segít Moszkvának a nyugati szankciók elkerülésében. Az orosz olaj azonban olcsó, mert a legtöbb kereskedő kerüli, a kínai és az indiai finomítók ezért tovább vásárolják. Ez utóbbiak a Bloomberg szerint nyíltan – az állami tulajdonban lévők több tendert is kiírtak az uráli típusú nyersolaj vásárlására –, a kínaik pedig diszkréten. Kereskedőktől származó információk szerint

a kínai állami finomítók fű alatt tárgyalnak a beszerzésekről, és folyamatosan vásárolják az orosz olajat a magántulajdonban lévő cégek is, amelyek az ország teljes finomítókapacitásának mintegy negyedét birtokolják. 

Különösen a kelet-szibériai olajfajta (ESPO) érdekli őket, mert az rövid távolságról érkezik, kisebb kikötőkbe is lehet szállítani, így tovább faraghatók a költségek.

Fotó: - / AFP

Az Ukrajna elleni invázió kezdete óta az orosz olajjal való kereskedés többnyire eltűnt a nyilvánosság elől, emlékeztetett a lap. Az érdeklődő vevők és eladók kénytelenek magánjellegű tárgyalásokat folytatni, miután egyes tenderekre nulla ajánlat érkezett. Azok a cégek pedig súlyos bírálatot kaptak, amelyek azóta nyíltan vásároltak orosz olajat, mint például a Shell.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.