BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Burkoltan, de keményen üzent a nyugati világnak Kína

Hszi Csin-ping kínai elnök elmondta, hogy ellenzi az egyoldalú szankciókat, azonban Oroszországra közvetlenül nem tért ki.

Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtöki beszédében megismételte, hogy Kína ellenzi az egyoldalú szankciókat, de közvetlenül nem említette meg az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket, írja a Reuters.

Fotó: HUANG JINGWEN / AFP

Kína többször bírálta a nyugati szankciókat, köztük az Oroszország elleni intézkedéseket, de arra is ügyelt, hogy ne nyújtson olyan segítséget Moszkvának, amelyik Pekinggel szembeni büntetéseket vonhatna maga után.

Hszi a Boao Forum for Asia nevű rendezvényen tartott videóbeszédében arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági eszközökkel való megosztás, illetve a különböző nyomásgyakorló taktikák (például az ellátási láncok megszakítása) nem fognak működni. Kína egy olyan globális biztonsági kezdeményezést szeretne előterjeszteni, amelyik fenntartja a biztonság oszthatatlanságának elvét, mondta a kínai elnök.

Fenn kell tartanunk a biztonság oszthatatlanságának elvét, kiegyensúlyozott, hatékony és fenntartható biztonsági architektúrát kell kiépítenünk, és ellenezni kell a más országok instabilitásán alapuló nemzeti biztonság kiépítését

– vélekedett.

Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a nyugati kormányok tartsák tiszteletben az 1999-ben kötött, a „biztonság oszthatatlanságának” elvén alapuló megállapodást, amely szerint egyetlen ország sem erősítheti saját biztonságát mások rovására.

Kína korábban a NATO keleti terjeszkedését okolta az ukrajnai válságért, és nem volt hajlandó elítélni Oroszország agresszióját.

Hszi Csin-ping szerint erőfeszítésekre van szükség a globális ellátási láncok stabilizálása érdekében, de azt is mondta, hogy Kína gazdasága ellenálló, és hogy a hosszú távú tendenciák nem változtak. Az ország, különösen Sanghaj jelenleg súlyos nehézségekkel küzd a koronavírus terjedésének megfékezése miatt bevezetett szigorú intézkedések miatt – ezekről a kínai elnök nem tett említést beszédében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.