BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A supporter of Spanish far-right Vox party holds a flare during a rally in Barcelona amid a counter demonstration organised by pro-Catalan independence supporters on December 6, 2020. (Photo by Josep LAGO / AFP)
ÜZLETRE HANGOLUNK

VG Podcast: Spanyolország lehet a nyugat Ukrajnája

A spanyol politika már régóta kacérkodik a gondolattal, hogy vezető szereplővé váljon az európai energiapiacon. Eddig nem volt igény a szolgáltatásaira, ám a háború most mindent megváltoztathat.

Spanyolország csak nagyon nehezen tudott talpra állni a koronavírus-járvány okozta sokkból. Sok járványügyi intézkedést a mai napig fenntartanak, ennek ellenére az ország gazdasági helyzete javuló tendenciát mutat. Az infláció ugyan magas, de elmarad a legrosszabb európai mutatóktól a maga

7 százalékával.

A munkanélküliség viszont továbbra is az egekben van, átlagosan

20 százalék körüli a ráta,

de minél fiatalabb korosztályt vizsgál a statisztikai hivatal annál elkeserítőbb az eredmény.

Spanyolországot jelenleg az orosz-ukrán háború is kellemetlenül érinti. Ugyan Oroszország csak a negyedik legnagyobb földgáz beszállítója az országnak, de a kőolaj tekintetében a legfontosabb partnerének számított Moszkva. Pontosan emiatt az energiaárak meredeken emelkednek a spanyoloknál.

A szerencsétlen helyzet ellenére Spanyolország számára kiváló lehetőséget jelenthet az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók ahhoz, hogy a nyugat Ukrajnájává váljon

- erről a Külügyi- és Külgazdasági intézet külső munkatársa, Szabó Barnabás beszélt.

Szabó Barnabás, a Külügyi- és Külgazdasági Intézet külső munkatársa Fotó: Péller András / VG

Ez azt jelenti, hogy Spanyolország vezető szereplővé válhat a kontinens energia ellátásában. Már korábban is voltak törekvések erre, de ezek végül mindig kudarcba fulladtak.

Spanyolország az óceán felőli partokon több LNG betáplálási ponttal is rendelkezik, ahol fogadni tudják az Amerikából érkező cseppfolyósított földgázt.

Fotó: JOSEP LAGO / AFP

A megfelelő infrastruktúrával innen könnyedén elláthatná Európát az energiahordozóval, azonban korábban az európai közösségnek erre nem volt igénye, hiszen Ukrajnán keresztül bőségesen érkezett a keleti gáz. Mivel ez a forrás most veszélybe került megvan a lehetősége Spanyolországnak arra, hogy betöltse az energiatranzit szerepét a közösségben. Ez természetesen egy kifejezetten drága beruházás, amit egyedül nem feltétlenül tudna finanszírozni az ország.

Azonban a koronavírus-járvány utáni uniós helyreállítási pénzekből már meg lehetne oldani a megfelelő infrastruktúra kiépítését és fejlesztését.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast

 

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.