BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többen is meghaltak a szlovéniai robbanásban

Öt halálos áldozata van a dél-szlovéniai Kočevje Melamin nevű vegyi üzemben egy nappal korábban történt robbanásnak, egy ember életéért pedig még küzdenek a ljubljanai kórházban – jelentette a szlovén közszolgálati televízió pénteken.

Hivatalos információk szerint a robbanásban hatan sérültek meg, közülük kettőt égési sérülésekkel szállítottak kórházba.

Egyikük állapota kritikus, olyan súlyosan megégett, hogy azonosítani sem tudták.

A picture taken on May 12, 2022 shows columns of black smoke billowing from the factory of resin supplier Melamin, where a cistern exploded for unknown reason, sparking a fire and killing five people. The factory is located in Kocevje municipality, some 60 kilometres (40 miles) south of Ljubljana. (Photo by Ales Kocjan / STA FOTO / AFP)
Fotó: ALES KOCJAN / AFP

Öt ember a robbanás közvetlen közelében tartózkodott egy konténerben. Őket csütörtökön a tűz és a forróság miatt meg sem tudták közelíteni a mentők, és később megállapították, hogy nem élték túl a balesetet.

Sajtóinformációk szerint emberi mulasztás miatt történt a robbanás.

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtökön reggel tartálykocsival az epoxigyanta gyártásához használt epiklórhidrint szállítottak az üzembe. Az előzetes vizsgálatok szerint a folyadékot tévedésből nem a megfelelő tartályba fejtették át. A robbanás és az azt követő tűz súlyosan megrongálta a gyárat és környezetét.

Robbanás történt egy vegyi üzemben Szlovéniában

A robbanás helyi beszámolók szerint olyan erős volt, hogy a közeli épületek lakói is érezték.

A szlovén környezetvédelmi jogszabályok szerint a Melamin gyár a környezetre nézve nagyobb kockázatot jelentő üzemek közé tartozik. A régió egyik legnagyobb munkáltatójaként működő cég, amely csaknem kétszáz embert foglalkoztat, elsősorban olyan nitrogéntartalmú festéket és lakkgyantát állít elő, amelyet a fa-, építő- és textiliparban használnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.