BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij felszólal az uniós csúcsértekezleten

Ukrajna állítása szerint visszafoglalt egy olyan területet Herszon megyében, amely a háború kezdete óta orosz kézen volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn felszólal az Európai Unió állam- és kormányfőinek az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli tanácskozásán.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij hétfőn videó-összeköttetés segítségével

felszólal a Brüsszelben folyó rendkívüli uniós csúcsértekezleten, ahol a tagállamok vezetői újabb, Oroszország elleni szankciókat vitatnak meg.

President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy visits Kharkiv
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Eközben a hírek szerint az ukrán erők sikereket tudtak elérni az elfoglalt Herszon körzetben.

Herszon, tarts ki, már közel vagyunk!

– írta Facebook-oldalán az ukrán vezérkar. Hétfőn kiadott helyzetjelentésében az ukrán hadsereg közölte, hogy benyomultak a dél-ukrajnai Herszon megyében, Andrijivka, Lozove és Bilohirka falvak közelében.

A hétfői jelentés nem ismertette a herszoni pontos helyzetet, de közölte, hogy az orosz hadsereg különleges erőket vonultat fel a szomszédos városban, Mikolajivban. Az ukrán állítások szerint az oroszok meg fogják próbálni újra lefoglalni az elveszített állásokat.

Az oroszok nem reagált az ukrán vezérkar hétfői bejelentésére. Kirill Sztremouszov, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője még vasárnap éjjel arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők a nap folyamán két sikertelen kísérletet tettek a védelmi vonal áttörésére Davidiv Brid falu közelében. Sztremouszov szerint az ukrán hadsereg végül legalább 70 elesett katonáját hagyta a harctéren. Hangot adott feltételezésének, miszerint az ukránok csak az első kísérlet során mintegy 200 embert és 20 járművet veszítettek.

A herszoni ellentámadást az ukránok az után indították el, hogy

a Kreml által kinevezett új herszoni vezetés közölte, hogy Oroszországhoz kíván csatlakozni.

Moszkva ez után kijelentette, hogy a herszoni lakosok egyszerűsített eljárásban folyamodhatnak orosz útlevélért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.