Újabb kísérlet arra, hogy Románia teljesítse egyik, nemzetközi szinten vállalt célkitűzését: az élelmiszer-pazarlás megelőzésére és csökkentésére irányuló, többpárti kezdeményezésű törvénytervezetet nyújtottak be a bukaresti parlamentben. Az intézkedéscsomag célja:
2030-ra a felére mérsékelni az egy főre jutó élelmiszer-pazarlás mértékét, növelni az élelmezési láncban felhasznált és hasznosított élelmiszer mennyiségét.
A legfrissebb jelentések szerint az Európai Unióban fejenként évi 178, ezen belül keleti szomszédunkban „csak” 130 kiló élelmiszer-hulladék keletkezik. Romániában a felesleg több mint fele a háztartásokban gyűlik össze, a mennyiség 37 százalékát az élelmiszeriparban, 5 százalékát pedig a közétkeztetésben keletkező hulladék képezi. A globális pazarlás az üvegházhatást okozó gázok teljes kibocsátásának a nyolc százalékáért tehető felelőssé, ami jelentős hatással van az éghajlatra és a társadalom egészére – áll a törvénytervezet megalapozásában.
Valóban sokkoló, hogy világszerte milyen hatalmas mennyiségű élelem végzi a kukában: az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által bemutatott jelentés alapján 2019-ben az eladott élelmiszeripari cikkek 17 százaléka landolt ott. A háztartások, éttermek, üzletek és egyéb értékesítőegységek hulladéklerakójába egy év alatt 931 millió tonna került.
Ez a volumen 23 millió teherautót töltene meg, a földkerekség lakóira leosztva pedig fejenként 121 kilogrammot jelent.
A legnagyobb arányban a háztartásokban dobtak ki élelmiszert, a megvásárolt mennyiség 11 százaléka került a kukákba. Az éttermekben és egyéb vendéglátóhelyeken 5, a kereskedésekben 2 százalék vált szemétté. Ugyanakkor 2019-ben csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelemhez.
A bukaresti jogszabálytervezet egyik kezdeményezője, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki képviselője, Miklós Zoltán szerint a törvénytervezet megteremtené annak a lehetőségét, hogy az élelmiszerláncban tevékenykedő gazdasági szereplők a rászorulóknak adományozhassák a felesleget.
Tavaly Romániában 4,6 millió embert fenyegetett szegénység, 150 ezer gyerek szenvedett naponta az éhség miatt. Olyan egyértelmű jogi keretre és mechanizmusra van szükség, amely lehetővé teszi, hogy a fogyasztható élelmiszerek eljussanak a rászorulókhoz
– fogalmazott a maszol.ro című hírportálnak Miklós Zoltán.
A tervezet valószínűsíthető elfogadását követő lépés a mezőgazdasági tárca által létrehozandó online platform beüzemeltetése lesz. Olyan gazdasági szereplők adatai kerülnek majd az adatbázisba, amelyek aktív szerepet vállalnak a pazarlás elleni folyamatban. Ugyanakkor első alkalommal kötelezik a közintézményeket arra, hogy intézkedjenek a pocsékolás ellen, ha a tevékenységükből élelmiszertöbblet keletkezik.
Az élelmiszeriparban tevékenykedőkre is konkrét kötelezettségek hárulnak: élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell készíteniük, az élelmezési lánc minden területén az összes dolgozóra vonatkozó tájékoztatási és felelősségnövelő intézkedéseket szükséges hozniuk, ideértve az élelmiszerek előállítását, feldolgozását és forgalmazását, valamint a szállodai és étkeztetési szolgáltatásokat is.
A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.