BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási büntetést fizet Ausztrália a bebukott tengeralattjáró-biznisz miatt

A canberrai kormány 550 millió eurót utal át jóvátételként, hogy végre ki tudjanak szállni a kellemetlen üzletből.

Lezárulni látszik az Ausztrália és Franciaország között régóta húzódó vita a bebukott tengeralattjáró-vásárlásról. Mint ismert: a canberrai kormány rém kínos módon hátrált ki a megállapodásból, amely értelmében Franciaország 8 atom meghajtású tengeralattjárót adott volna el Ausztráliának. Az üzlet nagyjából 90 milliárd dollárra volt tehető és Ausztrália azért gondolta meg magát, mert időközben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia jelezte: ők is készek felfegyverezni a kontinensnyi országot. 

Fotó: AFP

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szombati bejelentése szerint sikerült megegyezniük a francia céggel: 550 millió eurónyi kártérítést fizetnek, amiért kihátrálnak a bizniszből. 

A kormányfő szerint ez egy korrekt és elfogadható eredmény, tekintetbe véve az eredeti összeg nagyságát. Albanese egyben megköszönte a francia elnök, Emmanuel Macron közbenjárását is, aki segített elsimítani az ügyet és helyreállítani a két ország közötti kapcsolatot. 

Ezzel új, tiszta lapot nyithatunk Ausztrália és Franciaország közös történetében és már a jövőre koncentrálhatunk – üdvözölte a döntést Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter is. 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.