BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Rajna partján találtak megoldást az energiaválságra

Teljes az energia önellátás, nemcsak a lakosság és a középületek, de a vállalatok részére is.

Miközben Németország épp azon fáradozik, hogy elkerülje a téli energiaválságot, egy Rajna-parti kistérség bebizonyította, egyáltalán nem lehetetlen teljesen leválni az import gázról, s a számára szükséges energiát önállóan megtermelni. 

Az NSZK nyugati részén fekvő Rajna-Hunsrück járás településeinek úgy sikerült a látszólag lehetetlen, hogy nap-, szélenergia és bioüzemanyagok kombinációját használva annyi energiát termel, amely elegendő az otthonok, középületek és a járásban működő vállalatok ellátásához, sőt még az elektromos kerékpárok feltöltésére is marad néhány kilowatt. 

1002121802 Blick auf das Weinstadtchen Oberwesel am Rhein, mit der Kirche St Martin und der Liebfrauenkirche, hinten Schloss Schonburg, Oberwesel, Rhein-Hunsruck-Kreis, Rheinland Pfalz, Deutschland, Europa
Fotó: Martin Moxter / Getty Images

A térség valószínűleg legnépszerűbb embere most Frank-Michael Uhle, klímavédelmi projektmenedzser. Már akkor ebben a pozícióban dolgozott, amikor a felhasznált energiát még 100 százalékban importból fedezték, ez a korszak azonban 1995-ban véget ért, akkor évtizedeket előrelátva úgy döntöttek, tesznek valamit az olaj- és gázfüggésük ellen. 

Rajna- Hunsrück mára több mint három éve klíma semleges: ehhez 279 szélturbinát és egy bioüzemanyag gyárat üzemeltet, a járás városai és falvai pedig dugig vannak napelem panelekkel. Az egész ország valami hasonlóra csak évtizedek múlva lehet képes, az NSZK 2045-re tervezi elérni a szén-dioxid semlegességet, 2030-ra pedig az energiatermelésen belül a megújulók arányát 80 százalékra feltornászni. 

A járás településein a köz- és magánépületek fűtését fahulladékból származó bioüzemanyaggal oldják meg, ebből évente egymillió liter fűtőolajjal egyenértékű mennyiséget állítanak elő.

 Az energia átállás a klímavédelem mellett más előnyökkel járt, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra, az országos 5,3 százalék alá esett, a helyi önkormányzatok adóssága pedig megszűnt, sőt 99 millió euró tartalékkal rendelkeznek. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.